България победи Исландия и стигна до втория си успех в първата фаза на световните баскетболни квалификации.

В "Арена Ботевград" националите ни се наложиха с драматичното 88:86.

За пети път в рамките на пет мача за нашите в тези пресявки, разликата е в рамките на само пет точки. Дори фантастичната стрелба от тройката (15/30 - 50%) на българите се оказа недостатъчна за по-изразителен успех и трябваше всичко да бъде решено в самия край.

Снимка 307794

Източник: LAP.bg

 

Успехът е втори за българските национали, които вече са с равен брой победи и загуби с исландския си съперник - 2-3, но и по-добър баланс в директните сблъсъци, в които нашите имат две победи.

Така "трикольорите" увеличиха значително шансовете си за продължаване напред към следващия етап - за там се класират първите три в крайното класиране. На 2 юли предстои българско гостуване на Чехия.

Министър Кралев обяви пред ФИБА кандидатурите на България за домакинство на Световно и Европейско първенство по баскетбол

Министър Кралев обяви пред ФИБА кандидатурите на България за домакинство на Световно и Европейско първенство по баскетбол

Георги Глушков представи кандидатурите на страната ни

Любо Минчев и треньорския щаб на домакините не могат да разчитат на един от капитаните на отбора - Павел Маринов, който има контузия. В състава за тези квалификации ще се разчита на натурализирания американец Джейсън Уошбърн, който е център, а не както досега на Дий Бост, който играе на позицията на плеймейкъра.

 

Александър Везенков вкара 19 точки, които допълни със 7 борби и 2 асистенции. Божидар Аврамов и Станимир Маринов добавиха по 13 точки, докато Христо Захариев приключи с 12 точки, 9 борби и 4 асистенции. Хлинур Бярингсон поведе исландците с 16 точки, а Мартин Хермансон и Хаукур Палсон добавиха по 14.

България победи Тунис с 20 точки разлика в контрола

Отнесохме Тунис на баскетбол

"Лъвовете" на Любо Минчев разбиха африканския шампион с 20 точки разлика