Шампионите от Маями Хийт поведоха с 1:0 във финалния плейоф в Източната конференция на Националната баскетболна асоциация. Те постигнаха драматична победа със 103:102 след продължение над гостуващия Индиана. Двубоят беше изключително оспорван, като нито един от двата тима не успяваше да вземе надмощие.

Домакините все пак бяха по-близо до успеха още в редовното време, но тройка на Пол Джордж 0,7 секунди преди сирената донесе равенството 92:92.

Истинска драма се разрази в края на продължението. 2,2 секунди преди края отново Джордж беше фаулиран при опит за стрелба от зоната на трите точки. Той реализира хладнокръвно и трите наказателни удара за да даде аванс от 102:101 на Индиана. Тогава обаче Шейн Батиър пусна пас към звездата ЛеБрон Джеймс, който с бърз дрибъл елиминира съперник и отблизо вкара със сирената за крайното 103:102 за Маями.

За Маями ЛеБрон Джеймс завърши с 30 точки, 10 борби и 10 асистенции и записа деветия "трипъл-дабъл" в кариерата си в плейофите. Другите две звезди на отбора Дуейн Уейд и Крис Бош добавиха съответно 19 и 17. За Индиана най-резултатни бяха Пол Джордж с 27 и Дейвид Уест с 26 точки.