Със сигурност мачът между България и Сърбия е по-специален за Златомир Загорчич. Той а роден в Нови Сад през 1971 г., но цели 13 години от неговия живот минават в България - 6 като футболист и близо 7 като треньор. Нещо повече - той записа 23 мача за нашия национален отбор, като дори участва на Евро 2004. Заради това "Мач Телеграф" се свърза с бившия наставник на Славия, който говори по всички интересни теми, както и засегна най-важната - подмладяването.

Херо: Футболът у нас ще се подобри, когато се изкоренят корупцията и уредените мачове!

Херо: Футболът у нас ще се подобри, когато се изкоренят корупцията и уредените мачове!

Г-н Загорчич, какъв е коментарът ви за равенството на България с Литва?

- Успях да проследя цялата среща. За съжаление България не можа да пободи в този двубой. Създадоха много ситуации пред противниковата врата и трябваше да отбележат втори гол, с който да спечелят мача. Не успяха да реализират тези ситуации и сега ще бъде много по-трудно в мача срещу Сърбия. По всяка вероятност предстоящата среща ще е много тежка, а при една победа над Литва играчите на Младен Кръстаич щяха да влязат с по-добро настроение. Предстои да разберем как ще се развият нещата.

Във вторник България са изправя срещу Сърбия. Какво очаквате да видите в този сблъсък?

- Със сигурност Сърбия е по-силен отбор, отколкото Литва. Няма да бъде никак лек мач нито за Сърбия, нито за България. В този двубой и един гол може да реши крайния изход. Този, който съумее да вкара първи, ще има огромно предимство над противника. Но очаквам да видим много попадения в тази среща. Според мен ще бъде равностоен мач, защото двата отбора играят със сходни тактически схеми. Разликата единствено е в играчите, с които разполагат сърбите. Ако те влязат в мача с настроение, за България задачата ще бъде изключително трудна.

Вие сте сърбин, който е играл за България. Трудно ли ще му бъде на Младен Кръстаич да се изправи срещу родината си и да защитава интересите на нашата родина?

- Трябва да се гледа на тези неща по професионален начин. Младен Кръстаич е професионалист, а сега е селекционер на България. Сигурен съм, че ще направи всичко възможно, за да спечели трите точки. Те ще бъдат много важни за България. На мен ми се иска и двата отбора да успеят да се класират на европейското първенство. При тази ситуация, ако България се поздрави с победа, ще се доближи до тази цел. Има още мачове до края на квалификациите. Ясно е, че в срещата фаворит е Сърбия, но във футбола всичко се случва. Видяхме, че и Унгария играе много силен футбол, въпреки че не успя да победи Черна гора (0:0) като гости. Имат много добри футболисти. Да, сега в националния отбор на България играят много млади момчета и се опитват да подмладят състава. Опитват се да създадат отбор, който ще може евентуално следващите години да успее да се класира на голям форум, защото вече мина много време, откакто не сме гледали България на такъв. Със сигурност има много играчи с добри качества в националния и ще ги разгърнат след време. Постоянно се пише, че играят прекалено много чужденци в клубовете в България. Аз съм на същото мнение. Особено в топ отборите. Оттам идват много проблеми за българския футбол. Това, което мисля, е, че има още млади играчи, които имат потенциал и качества за националния отбор. Работих в Славия и там има много перспективни момчета. Всички те имат качества и се надявам един ден да станат титуляри в националния отбор на България. От това, което гледах в срещата с Литва, мога да кажа, че имат идея, но липсва опитът. Във всички тези ситуации, които създадоха, се видя, че липсва опит. Ако го имаха, съм сигурен, че щяха да реализират поне още един гол. Трябва да се прояви търпение, защото ще мине време. Ще има период, който няма да бъде приятен за българския футбол, но това е пътят. Като перспектива за мен лично е позитивно.

Липсваше ли им самочувствието на играчите в срещата с Литва?

- Ами няма как да се очаква от момчета, които дебютират за националния отбор да имат самочувствието на големи футболисти. Всичко идва с мачовете. Колкото повече срещи изиграят, със сигурност ще им се вдигне самочувствието. Победите ще дойдат рано или късно. Това са нормални неща във футбола. Ще се върна отново към темата с чужденците в българския футбол. Те от години са много. За мен от там идват много проблеми.

Какви са силните и слабите страни на България и Сърбия?

- Опитът на сръбските футболисти е много по-голям. Самочувствието на отбора на Сърбия е със сигурност много по-голямо, отколкото на отбора на България. Все пак Сърбия беше и на световно първенство. Почти всичките футболисти в националния отбор на Сърбия играят в големите първенства и са изиграли много такива мачове с голям залог. Това е огромно предимство за отбора. Те знаят как да действат в такива срещи, а и качеството на играчите е по-голямо. За да играят в тези първенства, със сигурност имат класата. От друга страна в състава България тези неща липсват. Нямат много играчи, които могат да се похвалят, че са играли или играят в топ първенство. В този мач ще трябва българските момчета да покажат огромно желание, за да го вземат. Няма да им бъде лесно. Не бива да отварят пространства, защото по този начин ще позволят на противника да ги накаже и да реализира гол. Тогава може да стане много неприятно за футболистите на Кръстаич.

Това, че срещата е в Разград, ще са отрази ли по някакъв начин според теб?

- Това, че България е домакин е предимство със сигурност. Пред собствена публика се играе много по-лесно. Дано стадионът да се напълни и да има много хора на трибуните. Надявам се да стане хубав двубой. Като домакин имаш преднина спрямо противника, феновете ти вдъхват увереност и ти дават настроение, което може да вдъхнови дадените играчи и те да надскочат себе си. Играл съм за България, а съм роден в Сърбия. Това, което на мен ми се иска, е и двата отбора да се класират за Евро 2024 и ще им стискам палци. Желая им много успех!

Стоичков призова феновете да подкрепят националния отбор

Стоичков призова феновете да подкрепят националния отбор

Той призова хората да подкрепят националния ни отбор, въпреки че не върви много добре в квалификационния цикъл за Евро 2024