Валентин Илиев отново е част от националния отбор. Станимир Стоилов не го броеше и не го повика нито един път, докато бе селекционер. Сега обаче начело на отбора е Лотар Матеус, който гласува доверие на защитника. Илиев дори започна титуляр срещу Уелс, но остана на терена само 37 минути. Получи тежка контузия и бе заменен. Въпреки травмата героят за ЦСКА от мача срещу Ливърпул на "Анфийлд" през 2005 г. не свежда глава и е готов да се върне възможно най-скоро на терена. Илиев е оптимист за шансовете на България в борбата за класиране и вярва в силите на съотборниците си.

- Г-н Илиев, каква точно е контузията ви?
- Положението не е добро. Диагнозата е разкъсване на мускул на десния крак. Най-вероятно ще се наложи операция, след което да се възстановявам известно време. В момента съм в Крайова и ще се консултирам с Университатя. Не мога да се подложа на операция на своя глава, трябва да го обсъдя с клубния си отбор. Мненията са, че колкото по-бързо се действа, толкова по-добре. Ако искам да се върна по-скоро на терена, не е добре да отлагам.

- Как точно се стигна до контузията?
- Получи се при едно единоборство във въздуха. Скочих високо за топката и се приземих само на десния си крак. За съжаление той беше изпънат и цялата тежест падна отгоре му. Чу се изпукване и почувствах силна болка. Веднага ми стана ясно, че няма да продължа мача.

- Какво си помислихте в този момент?
- Бях много притеснен. Видях, че не мога да си движа крака, беше много неприятно. Притеснението беше огромно.

- Доволен ли сте от играта си до тази 37-а минута?
- Да, започнах добре. Чувствах се спокоен и сигурен. Владеехме ситуацията, инициативата беше в наши ръце.

- Разбирате ли се с Иван Иванов в центъра на защитата?
- Доста добре. Играхме заедно в ЦСКА и имаме синхрон. Той е добър и доказан футболист. Най-нормалното нещо е да се разбираме лесно на терена.

- Догледахте ли мача с Уелс и как оценявате представянето на Павел Виданов, който ви замени?
- След като напуснах терена, се прибрах в съблекалнята и пуснах телевизора. Гледах мача, а в същото време работеха върху крака ми. Павката се справи по най-добрия начин с всички ситуации. Включи се отлично в срещата. Поздравявам го за играта му.

- Какво ви каза треньорът Лотар Матеус, след като напуснахте терена?
- Опита да ме успокои. Каза ми, че това е футболът и се получават такива контузии. Голямо впечатление ми направи това, че ми предложи помощ около лечението ми. Той има нужните връзки и познанства. Благодаря му за предложената помощ и че ми подаде ръка.

- Как приехте повиквателната от Матеус за националния отбор?
- Зарадвах се много. Най-хубавото бе, че отново се е появило доверие към мен. Исках максимално да го оправдая и се включих с всички сили в тренировките и мача с Уелс.

- Очаквахте ли тази повиквателна?
- И да, и не. Надявах се, очаквах я, но от друга страна, се чудех дали ще се сетят за мен.

- Какви са първите ви впечатления от Лотар Матеус?
- Треньор, който много държи на дисциплината. Едновременно с това се отнася по най-добрия начин с футболистите. Намира точните думи когато разговаря с нас. Подхожда много правилно към всеки и към всичко.

- Тежки ли са тренировките, които провежда Матеус?
- За мен натоварванията са нормални. Преди мача с Уелс наблегнахме на тактическата подготовка. Заради дъждовете в България обаче терените бяха тежки и това малко оказа влияние.

- Кое е основното, което иска да промени в отбора новият треньор?
- Той знае това най-добре. Със сигурност иска да въведе още по-голям ред и дисциплина. Иска да види от нас себераздаване и вяра в собствените сили. Успява да ни мотивира по най-добрия начин. Пределната мотивация е в основата на успехите.

- Каква е обстановката в отбора, има ли настроение?
- Винаги, когато има победи, има и настроение. Особено приповдигнато беше в самолета на връщане от Уелс. Дори аз, въпреки контузията, бях много щастлив от победата.

- Какво променя тази победа? Върна ли ни в битката за първите две места?
- Едно е сигурно, ще се борим до последно. Тази победа не трябва да ни заблуждава, че сме си свършили работата.  Шансовете не са много големи, но ние сме длъжни да ги използваме. Докато съществува теоретичен шанс за класиране, ще се борим.

- Изненада ли ви силният старт на Черна гора?
- Да, доста съм изненадан. Не очаквах да оглавят групата след първите 3 мача. Явно имат много силен колектив и перфектно настроение в отбора.

- Какво очаквате от мача с Швейцария след близо 6 месеца?
- Трябва да извличаме максимума от всички мачове. Нямаме друг вариант освен победа. Вече няма фаворити във футбола, не може да се каже кой има предимство. Никой не очакваше от Черна гора да спечели 9 точки от 3 срещи, но ето че и това се случи.

- Как искате да завършат мачовете Швейцария - Уелс и Англия - Черна гора?
- Не съм правил точни сметки, трябва да се замисля. Дано завършат по най-добрия начин за България. Все още е рано да влизаме в такива схеми и сметки. Длъжни сме да търсим най-доброто от нашите мачове. Ще видим какво ще направят съперниците.

- Какво е положението в клубния ви отбор Университатя (Крайова)?
- Засега отборът се развива добре. Намираме се на 9-о място в класирането. Ще опитаме да се изкачим още по-напред. Дано подобрим още формата и резултатите си.

- Какви са целите пред отбора?
- Ако е възможно, искаме още този сезон да спечелим място в евротурнирите. Ако не сега, то догодина трябва да постигнем целта си.

- Доволни ли са от вас ръководството и треньорът?
- Да, поне от думите, които чувам до момента. Всичко е наред, нямат забележки. Играя титуляр в мачовете, което е хубаво.