В събота медиите в Сърбия гръмнаха с новината, че местният специалист Младен Кръстаич е новият национален селекционер на България. Според информацията договорът между двете страни е подписан и Кръстаич ще започне работа официално начело на българския национален отбор от септември.

Той ще дебютира на 23 септември срещу Гибралтар, а три дни по-късно България гостува в Скопие на Северна Македония. България след първите четири мача в групата си от Лигата на нациите има спечелени само три точки.

Младен Кръстаич изведе Сърбия на Мондиал 2018 в Русия. Като наставник той е работил още начело на ТСЦ Бачка Топола и Макаби Тел Авив.

48-годишният специалист ще бъде 13-ият чужденец, който ще бъде национален селекционер на България, пише "Мач Телеграф". Точно половината от досегашните 12 са били начело на страната ни в годините преди Втората световна война. И това е логично, защото футболът ни още "прохожда" в онези години. 100%-ово е аматьорски и сме имали крещяща нужда от опитни специалисти от чужбина, които да допринесат на играта на България.

Неслучайно и първият селекционер в историята също е чужденец - австриецът Леополд Нич. Първоначално залагаме на хора от най-напредналите по онова време страни в Европа - Германия, Австрия, Унгария и Чехословакия. Унгарската и чешката връзка остава силна и при комунизма, като върхът е ангажирането на едно от най-големите имена в професията през 60-те години - Рудолф Витлачил.

След неговото напускане през 1966-а близо 44 години нямахме чужденец начело на националния тим. В съвременната епоха сме имали само един - Лотар Матеус, който започна отлично - с победа като гост над Уелс в европейска квалификация, но с това се изчерпаха и всички хубави резултати при него.

Готви се сръбска инвазия в щаба на България

Готви се сръбска инвазия в щаба на България

Ето подробности