Целият наличен информаторски апарат е впрегнат от Лотар Матеус да събира данни за състоянието и моментната форма на всички национали от Уелс, разкрива "7 дни спорт". Германецът получавал информация от собствени източници, отделно Михаил Мадански и игралият в Шотландия Цанко Цветанов набират подробности за съперника.

Матеус е гледал няколко пъти записи от загубата на Уелс срещу Черна гора. Германецът е казал, че съперникът едва ли ще играе в същия състав и тактика, още повече че начело на състава на британците вече е нов селекционер - Брайън Флин.

От националния тим съобщиха, че Матеус е безкрайно амбициран да почне с победа начело на българския национален отбор. Обяснил, че ако това стане, България се връща обратно в играта за второто място. Германецът бил сигурен, че няма да се изложим в двата мача с Швейцария, планирал и успех в Подгорица.

За мача с Англия в София не отварял дума, оставил го за после. За двубоя с Уелс именно Лотар Матеус е изискал да се пътува още от сряда, а не ден преди мача. Германецът настоял за това, за да могат националите по-добре да се адаптират към времето и атмосферните условия в Кардиф.