Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков даде интервю за "Блиц", в което оповести, че футболните национали ще получат доста висока премия, която ще си разделят при класиране на Евро 2020.

Г-н Лечков, двете победи на България срещу Словения и Норвегия в турнира Лигата на нациите закономерни ли са според вас?

- Не искам да говоря за закономерност. Аз по по-различен начин гледам на нещата. В съвременния европейски футбол всички отбори са изравнени с изключение на Франция. Аз така мисля. Според мен всеки може да победи всеки.

Добре де. Как стават тия работи - нямаме звезди в чужбина, но отборът ни е стабилен?

- Чакайте, нека да не бързаме със заключенията. Когато липсват звездите, е важен колективът. Футболът е колективна игра - звучи прекалено тривиално, но това е самата истина. Бих го казал другояче - футболът е проста игра за умни момчета. Освен това си имаме стабилен треньорски щаб, който залага на нови тактики. Треньорът и помощниците му имат пълна свобода и никой не се намесва в работата им. Тук съм категоричен! И не говоря само за хората, които сме над тях в БФС, но и за всякакви външни фактори. Това е от изключително значение! Ако трябва да съм реалист, от играта ни все още не съм напълно доволен. Подчертавам - напълно. Но от резултатите - да, те са налице. Искам артистите да продължат да си вършат на сто процента работата в предстоящите представления.

С таланта се раждаш, характера - изграждаш! Благодарим ви!

С таланта се раждаш, характера - изграждаш! Благодарим ви!

Тежката дума на Хубчев свърши чудеса

Защо наричате футболистите "артисти"?

- Защото футболът е изкуство! Навремето, по-старите помнят - имаше звания "заслужил артист" и "народен артист", което беше най-високото. Засега играчите са артисти. Надявам се един ден да станат "заслужили", а след това и "народни". Нека са едно цяло и са стабилен колектив. Да има дисциплина. Пък и без звезди ще се оправим. Футболът го има без Пеле и Марадона, има го и без Стоичков, Костадинов, Боби Михайлов, Лечков, Бербатов...

Хубчев май е на път да се окаже точният човек, откакто вие сте на власт в БФС?

- О, и него можем да го критикуваме... Но се вижда напредъкът. Аз обаче ще правя генерални оценки след края на мачовете в турнира Лигата на нациите.

Снимка 383557

Източник: LAP.bg

Предстоящите мачове с Кипър и Норвегия как ги виждате?

- Целта е минимум 4 точки! Макар че неведнъж да съм казвал следното - на терена се излиза само за победа. Излезеш ли за равен, обикновено ще загубиш. Тук е мястото да споделя, че одобрявам твърдо турнира Лига на нациите. Форматът е чудесен - вместо контроли се играят подобни мачове с тимове от нашата черга, които ти дават идеален шанс да се класираш за Евро 2020. Пък ако не успееш, ще имаш възможност да си част от най-добрите в Европа в същинските квалификации, които са догодина.

Вече ясна ли е премията, която националите ще си поделят при класиране за европейските финали след две години?

- Точната сума не е ясна, но едно мога да съобщя - националите няма да бъдат ощетени. Напротив - ще бъдат много добре платени! Така че, казано на футболен език, топката е в техните крака. И в тези на треньорския щаб.

Ако вие сте треньор, щяхте ли да извикате Валери Божинов в националния?

- Ееее, хайде сега. Това е несериозно. Провокирате ме! Не очаквайте да ви кажа, че Валери е куц и не става. Този въпрос не към мен.

Няма как да подминем темата "вътрешно първенство". Настоящият сезон по-интересен ли е от миналогодишния?

- Да. Със сигурност е по-интересен. Вижте, с оглед на това, което се случва в страната ни, ние от БФС няма от какво да се срамуваме - базата, която направихме, е на високо ниво. При нас липсват интриги, задкулисни игри. Обезпечени са бази, терени, топки, екипи. А и шампионът е достатъчно напрегнат и интересен.

Норвегия победи България с 1:0, вече е лидер в групата

Норвегия приземи България! "Лъвовете" на Петър Хубчев сдадоха лидерската позиция след загуба в Осло!

"Лъвовете" с доста слаб мач

Постоянно се коментира темата за многото чужденци в първенството ни. Вие какво мислите по този въпрос?

- Болна тема! Признавам, че това е болна тема. Аз искам по трима чужденци само да играят, но не зависи единствено от мен.

След месец се навършва четвърт век от мача на "Парк де Пренс". Има ли нещо, което не сте разкривали пред медиите от този велик за България двубой?

- Ами то наистина всичко е казано. Но може би не съм споделял следното - така, като се върна назад в кариерата ми, смело мога да кажа, че това е най-тежкият ми мач. Беше голяма битка за всяка педя земя. Невероятно напрежение на терена и неизвестност до последната секунда. Да, категоричен съм - не съм играл друг път в такава драма. Защото си беше драма в буквалния смисъл.

А мачовете с Германия - 2:1 на Мондиала и след година 3:2 в европейска квалификация? Те не бяха ли също тежки?

- Не. Ние немците ги смачкахме и в двата мача! Повеждаха малко случайно, но после всичко си идваше на мястото. Помня тук в София, че през второто полувреме, когато обърнахме резултата, се бяха окопали здраво в тяхната половина.

Пазите ли си екипа от някой от тези двубои?

- Всичко съм подарил на приятели.

Никога май не съм ви задавал този въпрос: Меси или Роналдо?

- Няма място за сравнение. Меси, Меси и пак Меси! Но аз отдавам заслуженото и на труда на Кристиано. Роналдо е обработен диамант, който с много труд постигна отлични резултати. Лео обаче има друг стил на игра, който грабва окото и те кара да ахнеш и да ръкопляскаш.

Снимка 384782

Източник: GettyImages

Лука Модрич е на път да спечели "Златната топка"?

- Тук ще отговоря само с едно изречение. Той не е мой тип футболист.

Пламен Илиев ще бъде извън терените за около 20 дни

Пламен Илиев ще бъде извън терените за около 20 дни

Вратарят има разтежение на връзката на дясното коляно