Два дни преди младежката квалификация между България и Израел, селекционерът на гарнитурата ни до 21 години Иван Колев даде специално интервю за официалния сайт на БФС.

- Атмосферата, настроението и последните новини от младежкия ни национален отбор преди квалификацията с Израел?
- Настроението е боево. Усилено се готвим за този мач и вярваме в победата. Няма да може да разчитаме на капитана ни Николай Михайлов. Снощи бях уведомен от щаба на мъжкия отбор, че е взето решение Николай вече да бъде част от първия тим и да не играе повече за младежите на този етап, за да му бъде осигурено развитие на по - високо ниво. Според ръководството на националния отбор досегашните примери показват, че връщането при младежите се отразява негативно на дадения играч.

- Спокоен ли сте , след загубата от Казахстан в първата квалификация и поражението от Австрия в контролата преди броени дни?
- Спокоен съм, защото с моите колеги се опитваме да вършим работата си професионално и виждаме, че играчите се стараят. Има още много какво да се желае, но най-важното е, че работим усилено и дано резултат от двубоя с Израел да бъде добър.

- Контролата с Австрия, а и някои от миналите срещи показаха, че младежкият отбор има проблеми в атака, където се създават недостатъчно положения и се вкарват малко голове?
- Разбира се, че е така. Повече от една година търсим добри изпълнители в офанзивен план. В момента България има малко атакуващи изпълнители в младежка възраст, които имат достатъчно висока класа да играят при нас. В последните месеци изпъкнаха имената на Делев и Тонев, които неслучайно вече са привлечени в отбора. За съжаление обаче нямаме богат избор.

- Какви са впечатленията ви от предстоящия съперник Израел?
- Те са отбор, който умее да играе футбол. Като индивидуалности стоят добре на терена. Умеят да задържат топката, да я разиграват. Движат се доста правилно и грамотно по терена. Неслучайно бяха водачи на нашата група и разполагат с най-висок коефициент.

- Предполагам сте запознат с коментарите в последната една седмица относно избора ви на състав. Как ги приемате и съжалявате ли за избора на някои от играчите, които сега са на лагер в гр. Правец?
- За да повикаме тези футболисти в националния отбор сме се базирали на много анализи и наблюдения. Това, че не е повикан даден играч е конкретна преценка, че в този момент той просто не е на нивото на останалите. И ще ви дам пример. Много ме питахаи дори ме обвиниха в корупция затова, че не викам едно момче, което е в школата на Милан. Днес го наблюдавах с екипа на юношеския национален отбор. Вижда се, че това момче е още дете, което като физически данни далеч отстъпва от нужното за младежки тим ниво. Той има потенциал и качества, но му е още много рано да играе в нашата възраст и то когато говорим за национална селекция. Тези хора, които ме обвиняват или нямат критерий или изпълняват нечии доста гнусни и тъмни интереси.

- След контролата с Австрия освободихте трима футболисти. Какво ви накара да го направите - тяхната форма или наличието на по-добри играчи на техните постове?
- Бранимир Костадинов направи сериозно развитие през последните месеци и значително израстна в сравнение с миналата година. Единствената причина за неговата освобождаване е, че той може да бъде полезен в системата 4-4-2, която ние не ползваме. Димитър Илиев изглежда вече е излезнал в почивка и летният период е настъпил за него. Един добър футболист, които обаче е качил килограми, а мотивацията му не е на нужното ниво.

- Какво ще кажете на момчетата в съблекалнята непосредствено преди мача с Израел. Може би освен за честта на България те ще трябва да играят и за вас?
- Най-важното е да изпълнят тактическите задачи и да дадат най-доброто от себе си. Няма да им държа някакви патриотични речи. Просто няма смисъл, защото всеки един от повиканите футболисти преценява много добре важността на срещата и голямата чест да играеш с фланелката на националния отбор.

- Оптимист ли сте за квалификацията с Израел?
- Определено. Смятам, че може да се поздравим с успех, който обаче няма да дойде никак лесно. Считам, че нашите шансове остават големи, след победата на Черна гора като гости на Казахстан с 2:0. Трябва обаче да бъдем много концентрирани и мобилизирани докрая ако искаме да се поздравим с успех.