Илия Груев бе избран за футболист №2 у нас за миналата година в анкетата на спортните журналисти, като остана само на 14 т. от победителя Кирил Десподов. 22-годишният халф на "Вердер" бе потърсен по повода за интервю от изданието deichstube.de. Вестник "24 часа" публикува най-интересното от него.

- Бяхте номиниран за футболист на годината в родината си и станахте задочно втори. Сърдечни благопожелания!

- Благодаря. За щастие, часово моментът пасна и успях да проследя на живо церемонията по награждаването на мобилния си телефон в автобуса на отбора на път за летището (след мача в Щутгарт - б. р.). Баща ми (Илия Груев-старши - б. р.) беше в София и получи трофея вместо мен. Преди церемонията се говореше, че вероятно ще бъда в челната тройка. Всъщност чак в автобуса разбрах, че съм втори.

- Какво означава наградата за вас?

- За мен това значи много. България е моята родина и да бъда избран за втория най-добър футболист за 2022-а, е голяма чест за мен. Преди година и половина никой в България не ме познаваше. Радвам се, че сега има рязка промяна. Мисля, че това е отражение на упоритата ми работа.

- Баща ви, който беше част от треньорския щаб на "Вердер" между 2019 и 2021 г., донесе ли ви трофея?

- Определено заема почетно място в апартамента ми. Баща ми очевидно много се гордееше с мен. Всъщност цялото семейство. Получих много съобщения от роднини и приятели в България.

- Първото място във вота зае капитанът на националния отбор Кирил Десподов, който в словото си изрично похвали големия ви талант. След само 4 мача изглеждате неразделна част от тима на България...

- Щастлив съм, че това вече е така. Все още не съм го осъзнал напълно, защото се случи много бързо. България има почти 7 милиона население, ние сме футболна нация. И възможността да представлявам тези хора на терена означава много за мен.

- Национален селекционер на България е Младен Кърстаич, който спечели дубъл с "Вердер" през 2004 г. Той винаги ви пуска титуляр...

- Да, Кърстаич ми гласува голямо доверие. Фактът, че играя в Бундеслигата, е огромен плюс за мен.

- В Бремен всички ви познават като юноша на "Вердер". Доколко сте популярен в родината си?

- Както казах, това сега се промени. Церемонията се предава на живо и предизвика голямо внимание. Като цяло много фенове в България гледат основно вътрешното първенство. С изключение на мен и Валентин Антов ("Монца", серия "А" - б. р.) в момента няма други български футболисти в лигите от топ 5 на Европа.

- Обичате ли да сте център на внимание?

- Честно казано, аз съм просто човек, който си върши работата и иска да се развива все повече. Радвам се на вниманието, което предизвиквам, защото то е един вид признание за направеното от мен. Но ако това е единствената ви мотивация, няма да стигнете много далече.

- Промени ли се статута ви във "Вердер", откакто станахте национал на България?

- Да, така мисля. Но това се случва и защото съм в Бремен от доста време (2015 г. - б. р.). Развиваш се до важна фигура в един отбор стъпка по стъпка. Имам чувството, че всички виждат колко усърдно работя и го оценяват.

Вижте кой как гласува за Футболист на годината

Вижте кой как гласува за Футболист на годината

Ето всички гласували