Георги Русев е един от малкото български футболисти, които ще имат честта да играят на второ поредно Европейско първенство за юноши. Крилото бе в основата на класирането на националния ни тим до 19 години за континенталната надпревара в Грузия през това лятото. Отличните му изяви пък не останаха незабелязани от специалистите, които му предричат бляскаво бъдеще. Бившият кадър на ДИТ и Септември даде специално интервю за читателите на ТОПСПОРТ, в което си пожела достигане до финал на предстоящото Европейско, дебют в първия тим на испанския Елче и пробив в някое от Топ 4 първенствата на Стария континент.

Георги, здравей. Няколко седмици, след като юношеският национален отбор до 19 години се класира на Евро 2017 в Грузия, отшумя ли емоцията от това прекрасно постижение или вълнението все още е изключително силно?

-Все още има вълнение, защото не всеки има възможност да играе на Европейско, а и пътят ни към него беше доста тежък.

Младите "лъвове" за Евро 2017: Имаме шанс да сме първи или втори

Младите "лъвове" за Евро 2017: Имаме шанс да сме първи или втори

Вижте мнението на двама от основните футболисти

Вчера беше изтеглен и жребият за груповата фаза на надпреварата. Попаднахте в "групата на смъртта" заедно с Германия, Англия и Холандия. Какъв е твоят коментар?

-Тежка група, но съм радостен, защото всеки един футболист иска да играе срещу най-добрите и да се докаже и съм сигурен, че ще се справим силно и ще защитим честта на България.

Снимка 288649

Източник: LAP.bg

Разкажи каква беше тайната на вашия успех по време на квалификациите във Франция?

-Тайна бе в големия колектив и себераздаването на всеки един от първата до последната минута на всеки мач.

Какъв специалист е Ангел Стойков? Отстрани изглежда, че ви е вдъхнал много увереност, а също така залага изключително много на атакуващия футбол.

-Да наистина много ни помага и вярва в нас. Това също е от много голямо значение за отбора, но има различни изисквания в зависимост срещу кой съперник ще играем.

Ангел Стойков за жребия: Щастливи сме, ще играем срещу най-добрите в Европа

Ангел Стойков за жребия: Щастливи сме, ще играем срещу най-добрите в Европа

"Това е стимул за нас", заяви селекционерът на България до 19 години

Мнозина смятат, че отборът на България може да се превърне в сензацията на Евро 2017. Самите вие сякаш имате амбицията за достигане поне до полуфиналите?

-Мисля, че след игрите и отборите, които преодоляхме показахме, че можем да победим всеки един отбор. И на Европейското ще е така! Аз вярвам, че ако повторим тези игри, ще стигнем и до финала.

Имаше възможността да играеш и на Европейското първенство за юноши до 17 години, което се проведе в страната ни преди 2 години. Тогава впечатли сериозно с качествата си, но отборът ни видимо отстъпваше на своите по-именити съперници. Смяташ ли, че нашият тим вече е достатъчно помъдрял, за да извлече максимума от решителните битки в Грузия?

Снимка 288648

Източник: LAP.bg

-Да, мисля, че сега отборът има повече опит, защото тогава се класирахме директно, а сега преминахме през две много тежки квалификационни групи, за да стигнем до тук.

На Европейското ще бъде пълно със скаути на чуждестранни тимове, това ще бъде ли допълнителна амбиция за теб и съотборниците ти?

- Не, не мисля. Да, това е голям шанс, защото ще те гледах скаути от цяла Европа, но само че защитаваш честа на България на Европейско първенство, е достатъчно да бъдеш мотивиран до краен предел.

Разкажи ни малко повече за себе си. Как се запали по футбола? Кой беше първият ти треньор?

-От малък футболът ме влечеше и постоянно бях по площадките и исках да ритам с големите. Една вечер баща ми пусна един мач на Барселона. Тогава още играеше Роналдиньо и правеше каквото си иска с другия отбор и оттогава бях убеден, че искам да играя футбол и да съм като него. Първият ми треньор беше Кольо Христов. Много съм му благодарен, защото той ме научи на първите неща във футбола.

Юношите на България в много силна група на Евро 2017!

Юношите на България в много силна група на Евро 2017!

Вижте съперниците им

Нека обърнем внимание и на клубната ти кариера. В момента се подвизаваш във формацията до 19 години на испанския Елче. Има ли шанс скоро да те видим в игра за мъжкия тим? Водили ли си тренировки с него? Наставникът Алберто Торил следи ли изявите ти?

Снимка 288647

Източник: LAP.bg

-Да, следят моите изяви и се надявам скоро да получа шанс в първия отбор, но като цяло сега ситуацията е трудна, защото отборът не се намира на добра позиция в първенството.

-Какви са твоите впечатления от испанския футбол? Успя ли да се аклиматизираш бързо към начина на живот на Иберийския полуостров?

-Да, успях да свикна със стила на игра и живот в Испания. Тук се играе по- бърз и динамичен футбол, в смяната на ритъма също има разлика. А като живот мисля, че е супер за един млад футболист, защото е много спокойно и времето почти през цялата година е много топло и слънчево.

Голяма част от твоите съотборници в националния тим се подвизават в столичния Септември и са на крачка от влизане в Първа лига. Блазни ли те едно евентуално завръщане в българския футбол, вече на ниво мъже?

-Пожелавам и да влезнат в Първа лига, но засега нямам за цел да се завръщам в България.

Снимка 285739

Източник: LAP.bg

Симпатизираш ли на някой роден клуб или фокусът ти е насочен изцяло към европейския футбол?

-От българските отбори подкрепям Берое и Септември, а от чуждестранните съм фен на Барселона.

И като за финал, какви цели си поставя Георги Русев в своята тепърва изгряваща футболна кариера?

-Надявам се в най-скоро време да получа шанс в първия отбор на Елче и да се наложа. След това да вървя само нагоре и да заиграя в едно от Топ 4 първенства на Европа.

Юношеските национали бяха избрани за отбор на месеца

Юношеските национали бяха избрани за отбор на месеца