Селекционерът на националния отбор на България за юноши до 17 години - Александър Димитров сподели очакванията си за предстоящото Европейско първенство, което стартира на 6-и май.

"Стараем се да подготвим отбора добре, акцентираме върху слабостите ни, но и усъвършенстваме и силните си страни. Имаме още няколко дни и работим вече по-детайлно за първия мач срещу Хърватия", каза Димитров, цитиран от БНТ.

От днес родените през 1998-а година национали заминаха за последния си лагер в Бургас преди старта на турнира. България открива първенството на 6-и май в Стара Загора срещу силния отбор на Хъватия. Малко по-рано в нашата група играят Австрия и Испания. Димитров има четири мача на хърватите, постоянно се наблюдават и се анализират. За предстоящия съперник той отбеляза, че и в двата квалификационни цикъла са играли едни и същи футболисти, а единствената промяна е треньорът.

"В двата цикъла головата разлика на Хърватия е 18-2. Те имат едно равенство 0:0 срещу Израел в първия мач и след това са постигнали само победи. Силни са в двете фази, играят много агресивно. Имат състезатели, които са част от най-силните първенства в Европа, обясни Димитров. На въпрос каква е целта пред отбора и дали излизането от групата ще се приеме добре, той отговори:

"Всичко е възможно да се случи. Ние работим да постигнем максимален резултат. Зависи и от психологическата стабилност на момчетата. А докъде ще стигнем, не мога да кажа. Искаме, трудим се. Целта ни прeди всичко е да променим имиджа на българския футбол, защото виждаме какво става: отлив на спонсори, отлив на фенове. И ние сме виновни за това. Надявам се, че този форум е една крачка към промяната на българския футбол".

Младият и амбициозен специалист смята, че тренираните от него футболисти нямат достатъчна увереност, като за това причината е и липса на квалификации. Направени са обаче серия от тестове с водещи спортни психолози, които показват по-ниско самочувствие, липса на увереност.

"Но концентрацията ни сега е върху първия мач. Имаме визия и поглед и върху останалите два отбора. Гледах на живо последния мач на Испания. И на Австрия също сме гледали мачове. А и ще имаме човек, който ще изгледа директната среща между тях, след което ще анализираме. Но нашата нагласа е, че най-важният мач е този, който предстои, каза още Димитров", завърши селекционерът.