Халфът Благо Георгиев е щастлив, че вкара първото си попадение с екипа на националния отбор. Той говори за "А" тима, Цървена звезда и живота в Сърбия. Открихме го в хотелската му стая близо до Никозия, където сръбският гранд провежда подготовка.

- Благо, как се чувстваш, след като отбеляза първия си гол за националния отбор?
- Много съм щастлив! Най-накрая и аз успях да вкарам гол за националния. Искам да изтъкна, че не е важно кой отбелязва попаденията. Хубаво е да няма напрежение и отборът да побеждава всеки, изправил му се насреща.

- Сега отново ли има напрежение в лагера на "А" тима?
- Не. И дума не може да става за каквито и да е конфликти в нашия лагер. Всичко е перфектно, разбираме се. Така трябва да бъде предвид тежките квалификационни срещи, които предстоят.

- Какво ти каза Стоичков след срещата?
- Нищо не ми каза. Влезе в съблекалнята, поздрави ни за успеха, но не даде персонални оценки. Преди мача се хванах на бас със Стоичков, че ще отбележа гол във вратата на Кипър. Така и направих, но не си получих наградата.

- За колко пари беше облогът?
- Няма значение.

- Вярно ли е, че става въпрос за 500 евро?
- (Смее се.) Не потвърждавам, но и не отричам. Надявам се Стоичков да изпълни обещанието си на следващия лагер-сбор.

благо и стоичков- Треньорът останал ли е доволен от играта ти? Изпълни ли указанията, които ви даде преди мача с Кипър?
- Надявам се да съм го зарадвал с представянето си, но това само той може да ви го каже. Срещу Кипър не се чувствах много "уютно" на терена, предвид позицията на която играх. Стоичков ми нареди да действам по лявото крило, а не както обикновено - по десния фланг. Този път там бе Жоро Пеев, а аз отляво, но това няма значение. Аз съм професионалист и съм готов да играя на който и да е пост. Важното е да съм на терена и да помагам на отбора с каквото мога.

- На приятелския турнир в Кипър Стоичков залагаше на офанзивния футбол. Бяхме с трима нападатели почти през цялото време, така ли ще е и в бъдеще?
- Много ясно, че ще е така. Всички познаваме характера на Стоичков. Той не е научен да губи. Винаги е залагал на нападателния футбол и със сигурност така ще е и занапред.

- Гордееш ли се от трофея, който спечелихте в Кипър?
- Чак да се гордея е силно казано. Този успех дойде в точното време, за да ни вдигне самочувствието. Ние за това и дойдохме в Кипър. Мисията ни е изпълнена!

- В контролите побеждавате наред, а в официалните срещи невинаги се получава. Как си обясняваш това?
- В приятелските мачове няма напрежение, както в официалните срещи. Мисля, че това е основното нещо, което трябва да не позволяваме и да изчистим преди евроквалификациите. Винаги, когато дойде важен мач, се създава ненужно напрежение. И вие, медиите, понякога го правите, но няма как, защото без вас не може.

- Имаме ли шансове за класиране на Евро'08?
- Срещата с Албания може би ще реши съдбата ни. Мачът на 28 март е от жизнено значение за нас и трябва да го вземем на всяка цена. Призовавам феновете да напълнят стадион "Васил Левски", а нашата цел е да ги зарадваме.

- Защо пък точно мачът с Албания да е решаващ за класирането ни на европейското?
- Това е първият ни официален мач за 2007 г. и е много важно да спечелим трите точки. След Албания ще имаме изключително тежки срещи с Холандия и с Румъния, в които не се знае какво ще се случи. Ако от холандците и румънците загубим точки, нищо чудно победата на 28 март да се окаже от голямо значение.

- Изгледа контролата на Славия с Рапид (Букурещ). Как се представиха бившите ти съотборници и приятели?
- Срещу Рапид (Букурещ) Славия показа две лица. През първата част бившите ми съотборници буквално смачкаха румънците, които не са случаен отбор. След почивката обаче треньорът Андонов извърши куп смени. Играта така и не потръгна до края на мача и загубата дойде очаквано.

- Кое място отреждаш на Славия в крайното класиране на "А" група, след като познаваш отлично отбора, подготвя се с тях няколко дни...
- Славия има сили за нещо значимо. Нищо чудно да е изненадата през пролетта и да заеме някое от местата, даващи право на евроучастие. По време на контролата с румънците компания ми правеше Венци Стефанов. Двамата си говорихме много, като и той изрази оптимизъм за представянето през пролетния полусезон.

- Навярно сте говорили и за бъдещето ти?
- Не, сега и дума не стана за това. Имам договор с Цървена звезда до края на сезона и мисля да го изпълня. Искам да стана шампион на Сърбия и да спечеля купата на страната, а след това не знам какво ще става.благо

- Явно няма да останеш в Сърбия. Би ли споделил вариантите ти за нов отбор?
- Рано е още, но има варианти. След 2-3 месеца ще мисля за това. Искам да направя силен полусезон, за да ме забележат още клубове. Годината потръгна добре, да чукна на дърво. Записах три гола в контролите на Звезда, както и един за националния. Това само може да ме радва.

- Докога си на подготовка с Цървена звезда в Кипър?
- В неделя е последната ни контрола с Днепър, която ще е шеста за тази зима. След този мач се прибираме в Сърбия, защото другата събота имаме шампионатен мач с Бежания.

- Как протича животът ти извън футбола в Сърбия?
- Нямам много свободно време. След тренировки се прибирам вкъщи и се старая да си почина. Не излизам почти никъде, защото ако отида на някое заведение например, на другия ден всички вестници ще гъмжат с тази новина. Все е едно съм съгрешил. Не мога да разбера защо ние футболистите нямаме право да се забавляваме като обикновените хора.

- Около новогодишните празници ти участва в благотворителни кампании заедно с Валери Божинов. Имате ли някакви съвместни планове за бъдещето?
- С Валери решихме да дадем подаръци на децата в дома за сираци в ЖК "Младост". Много ни се иска още много наши колеги да последват инициативата ни, защото ако не сме ние, няма кой друг да подаде ръка на дечицата.В България има доста такива домове, на които трябва да се обърне сериозно внимание.