Димитър Бербатов говори за загубите на националния ни отбор в изминалите две европейски квалификации от Черна гора и Унгария, както и за ситуацията в родния футбол. Той поиска оставката на цялото ръководство на БФС.

"Искаме оставката на ръководството на българския футболен съюз, а не на един човек. Ясно, че има хора, които имат качества, но ръководните фактори е видно, че взимат грешните решения. Резултатите са красноречиви и човек трябва да си каже, че ще отстъпи. Длъжни сме да подсетим, че е дошло време за такава оставка.

Всеки трябва да понесе вината си - едни повече, други по-малко. Ако започнем от футболистите, всеки съм сигурен, че си прави оценка след мача. Те сами си поемат вината. Оттам следва треньорът. Всеки ще изрази мнение как е наредил състава, кой е повикал и кой не е повикал. Щом сме загубили и двата мача, той си носи отговорността. Негова е по-голяма вината. Следват ръководните органи, които са поставили този треньор. Те правят това за пореден път - назначават треньор и след няколко мача започва обратната песен, че той не става. На всички хора вече им омръзва. След като толкова пъти си правил грешните избори, значи, че времето ти като ръководител е отминало.

Един по-опитен футболист ще е бил кален в такива двубои. Той ще знае как да реагира, когато губи. Направило е впечатление на повечето хора, че това го няма при нас. Това също е свързано с опитността. Черна гора са 600 000 души, а ние сме 6 млн. и половина. Държава с 600 000 побеждава държава с 6 млн. и половина. Не казах, че заслужавахме да загубим, а просто, че загубихме. Бам, грешка и гол. Това е опит. Някой път годините на играч не значат опитност непременно. Трябва да се търси този баланс, за да може младите да растат покрай опитните. Неподготвеността на самите футболисти идва от клубовете. За да имат ясна и конкретна стратегия, клубовете трябва да имат спусната стратегия от футболния съюз. Клубният отбор печели от това да имат подготвени национални състезатели. Когато победихме Хърватска, аз бях на 21 години. Марто и Стилиян бяха на по 23. Ние бяхме момчета. Просто подмладяването трябва да бъде направено по правилен начин. Разбира се, тук идва ролята на треньора, който ги селектира. Дори да не е готов, играчът, който получи повиквателна, ще дойде и ще играе", каза още голмайстор №1 в историята на националния отбор на България.

Мисля, че в България има достатъчно специалисти, които биха се справили не по-лошо от Младен Кръстаич. Да не казвам и по-добре. Не искам да обявявам имена, защото ще бъда нападнат, че лобирам за някого. При треньорите в България не се дава достатъчно шанс", каза той пред "Спортал".