България се закотви на последното място в група "А" на квалификациите за Евро 2020, но все още има шанс да се класира за първенството следващото лято. Причината за това е доброто представяне на "трикольорите" в турнира Лига на нациите, който осигурява допълните четири квоти за шампионата на Стария континент, пише "Сега". 

Воденият тогава от Петър Хубчев отбор завърши на второ място в група 3 от Лига С и заеха 5-о място в трета дивизия и общо 29-о в общото класиране. 

Поради сложния регламент за определяне на участниците в плейофите за Евро 2020, тази позиция може да бъде от ключово значение за България.

В тях ще участват по четири отбора от всяка дивизия на Лигата на нациите (Лига А, Лига В, Лига С и Лига D), които не са си осигурили класиране през квалификациите. Запазени места в плейофите имат четирите победителя в групите на всяка от дивизиите. Ако те обаче се класират за Европейското през квалификационния цикъл, то местата им се заемат от завършилите на второ място отбори. 

Към днешна дата "лъвовете" имат право на участие в плейофите на Лига С заедно с тимовете на Норвегия, Сърбия и Израел.

Регламентът на самите допълнителни пресявки предвижда четири отделни минитурнира, всеки от които ще излъчи по един финалист на Евро 2020. Плейофите на Лигата на нациите ще се проведат през март 2020 г. В полуфиналите ще се срещнат най-високо класираният срещу най-ниско класираният и вторият срещу третият. Победителите ще се срещнат за определяне на участника на Евро 2020. 

България вече тренира в Ирландия

България вече тренира в Ирландия

Във вторник "лъвовете" ще играят контрола с домакините