България ще премери сили с  Унгария, Сърбия, Черна гора и Литва в квалификациите за Евро 2024, което ще се състои в Германия. Това определи жребия, който се проведе във Франкфурт. Родният ни тим  е в група "G". Мачовете стартират през март следващата година.

Група А

1. Испания

2. Шотландия

3. Норвегия

4. Грузия

5. Кипър

Група В

1. Нидерландия

2. Франция

3. Република Ирландия

4. Гърция

5. Гибралтар

Група С

1. Италия

2. Англия

3. Украйна

4. Северна Македония

5. Maлта

Група D

1. Хърватия

2. Уелс

3. Армения

4. Турция

5. Латвия

Група Е

1. Полша

2. Чехия

3. Албания

4. Фарьорски острови

5. Молдова

Група F

1. Белгия

2. Австрия

3. Швеция

4. Азарбейджан

5. Естония

Група G

1. Унгария

2. Сърбия

3. Черна гора

4. БЪЛГАРИЯ

5. Литва

Група H

1. Дания

2. Финландия

3. Словения

4. Казахстан

5. Северна Ирландия

6. Сан Марино

Група I

1. Швейцария

2. Израел

3. Румъния

4. Косово

5. Беларус

6. Андора

Група J

1. Португалия

2. Босна и Херцеговина

3. Исландия

4. Косово

За първи път Русия няма право да участва заради санкциите наложени на страната вследствие от военната инвазията в Украйна. Германия е домакин на първенството и се класира автоматично на финалите, което означава, че също няма да е част от жребия.

Поради политически причини някои отбори не може да се изправят един срещу друг. Това са Армения и Азербайджан, Беларус и Украйна, Гибралтар и Испания, Косово и Босна и Херцеговина, както и Косово и Сърбия.

Тимовете ще бъдат разделени в 6 урни според класирането им в турнира Лигата на нациите. Целта е след жребия съставите да бъдат разпределени в 10 групи - 7 с по 5 отбора и 3 с по 6 отбора. Преимущество ще имат 4-те финалиста в Лигата на нациите, които ще са лидеи в първите 4 групи, които ще са с по 5 отбора. 

За Евро 2024 ще се класират първите два отбора от всяка група, както и три тима, които ще намерят място чрез плейофите в турнира Лига на нациите. Към тях прибавяме и Германия и стигаме до финалната бройката от 24 състава.

А кои отбори България можеше да срещне:

"Лъвовете" съумяха да съхранят мястото си в 4-та урна след спечелването на последните си две срещи в Лигата на нациите срещу Гибралтар и Северна Македония. Днешният жребий беше от жизненоважно значение.

Ето в коя група може да попаднат футболистите на Младен Кръстаич:

С Унгария или Полша (водач на група), Финландия (втора урна), Армения или Черна гора (трета урна) и Гибралтар (пета урна).

Съществуваше вероятност да се паднем в група с Испания или Италия (водач на група), Англия или Франция (втора урна), Швеция (трета урна), и Словакия (пета урна) и пътят за класиране на Евро 2024 щеше да бъде тежък. 

Христо Бонев: Поздравявам Кръстаич, че пое националния отбор в един изключително тежък момент

Христо Бонев: Поздравявам Кръстаич, че пое националния отбор в един изключително тежък момент

Той говори и за освиркванията по адрес на българските играчи