Юношеският ни национален отбор до 19 години стартира участието си на Евро 2017 в Грузия. Талантливият тим на Ангел Стойков излиза днес в 16:30 часа на стадион "Михаил Месхи 2" срещу един от фаворитите в надпреварата - Англия. Младите "лъвове" попаднаха в изключително тежката група "Б", където ще спорят още с отборите на Германия и Холандия.

Венцеслав Стефанов лично ще подкрепя националите на европейското

Венцеслав Стефанов лично ще подкрепя националите на европейското

Бизнесменът ще следи изявите на "белите" футболисти в тима ни

Воденият от Стойков тим изненада всички свои връстници на Стария континент. Младите "лъвове" спечелиха и двете си групи по пътя на първенството. Талантливият ни отбор спечели първата си група от квалификациите, когато бе домакин в Сливен през ноември 2016 година. Първо глава пред нашите момчета преклони Португалия (1:0) с осем европейски шампиони от лятото на 2016 година в Азербайджан, както и Дания (3:1), а в последната среща отстъпихме с 0:1 на Беларус, но това не ни измести от заслуженото първото място, което пък даде основната за по-доброто представяне в края на март тази година.

Давайки всичко от себе си, те го направиха, спечелвайки своята трудна група 5 от Елитния кръг на квалификациите. Домакин бе големият фаворит Франция. Талантите ни в първата среща завършиха 1:1 с Израел, като Тонислав Йорданов пропусна дузпа. В решаващия мач с "петлите", като победителят продължаваше да мечтае, а загубилият отпадаше. "Трикольорите" победиха европейския шампион от България'2015 година с 2:1, при това на тяхна територия, като цели девет шампиони от финала в Бургас бяха в тима на французите.

Даниел Наумов: С нищо не отстъпваме на Англия

Вратарят на "лъвчетата": Дойдохме в Грузия за европейската титла

"Шейтанов ще ме замени достойно"

Така се стигна до решителен сблъсък с Босна и Херцеговина, а техните футболисти имаха на разположение два резултата от три. "Лъвчетата" имаха нужда само и единствено от победа, а тя дойде мощно и звучно с 3:1, като на почивката България водеше с три гола.

Днешният съперник Англия е много стойностен отбор, който се цели в короната,след като изхвърли един от най-силните отбори на континента - Испания. Селекцията на Кийт Даунинг триумфира в група "3". Тимът се класира на Евро 2017 след три разгромни победи срещу Испания (3:0), Норвегия (3:0) и Беларус (5:1), който нанесе единствената загуба на България в квалификациите.Англичаните бяха домакини на Елитния кръг, а през есента спечелиха групата си в Уелс с шест точки. Те бяха постигнати с победи над Гърция (2:0) и Люксембург (2:0), докато домакините нанесоха поражение с 3:2 на англичаните.

Стойков няма да може да разчита на най-доброто с островитяните. Капитанът Даниел Наумов е наказан. Стражът на Лудогорец ще бъде заменен от Димитър Шейтанов, който също игра на Евро 2015. Интересното е, че България няма да има резервен вратар срещу англичаните и ще се надяваме да няма червен картон или контузия за вратаря на Левски, тъй като групата е от 18 играчи, а родният щаб може би логично реши да не взима трети вратар, за да не губи полеви играчи за трите мача. Правилата са такива, че само 18 състезатели могат да бъдат картотекирани.

Плеймейкърът на тима Георги Русев, подобно на Наумов, няма нито една пропусната минута в квалификациите, но също е наказан. Той е лидер на отбора и втори капитан, но срещу Англия ще стиска палци от трибуната. Друг твърд титуляр Асен Чандъров се контузи тежко с Босна и е аут от целия турнир.

Стойков работи по вариант да заложи на схема 4-1-4-1. Специалистът обяви, че първата цел е отбелязване на гол и спечелване на първа точка от този форум, тъй като при досегашните ни две участия в тази възраст - 2008 година в Чехия и 2014 година в Унгария, останахме капо по тези показатели. При първия опит загубихме последователно от Унгария (0:1), Германия (0:3) и Испания (0:4). Преди три години отново записахме три поражения без да вкараме гол - Германия (0:3), Украйна (0:1) и Сърбия (0:1).

Цялата програма на националите ни до 19 години на Евро 2017

Цялата програма на националите ни до 19 години на Евро 2017

Първият мач на "лъвчетата" в Грузия е утре от 16:30 часа