Националният отбор на България U21 загуби с 1:3 от връстниците си от Полша в квалификационен мач за Евро 2025. По този начин шансовете на "лъвчетата" да се преборят за класиране на шампионата на Стария континент в Словакия на практика се изпариха.

Селекцията водена от Александър Димитров поведе в резултата с попадение на Емил Ценов в 28-ата минута и задържа аванса си до почивката. След подновяването на играта, обаче, поляците осъществиха бърз обрат в рамките на само няклоко минути след голове на Филип Шимчак и Томаш Пиенко, а в 78-ата минута Калужински окончателно уби интригата след гол от спорна дузпа.

В 4-ата минута поляците стигнаха до първи шанс пред вратата на Дамян Христов. Централният защитник на гостите Педа стреля с глава след центриране отдясно. Ударът му обаче прелетя над напречната греда.

Шест минути след това "лъвчетата" бяха много близо до откриващия гол. Никола Илиев проби в наказателното поле на поляците и подаде с пета към дебнещия Мартин Сораков. Той стреля с десния крак, а топката тупна пред стража, след което срещна страничния стълб и излезе.

Чудесна възможност се откри пред Козловски в 27-ата минута. Полякът беше изведен срещу Дамян Христов, пое си топката на гърди, но след това не успя да преодолее излезлия напред страж на България. 

Само две минути след това младежките ни национали поведоха. При корнер Велко Йеленкович се пребори със защитник и пусна топката към Емил Ценов. Той пък я изстреля по земя в мрежата на гостите.

Снимка 682018

Източник: startphoto.bg

В 34-ата минута Томаш Пиенко се стовари в наказателното на "лъвчетата" и поляците поискаха дузпа. Съдията остави играта да продължи, а топката стигна до Антони Козубал, който завърши с точен изстрел. Дамян Христов обаче отново се намеси отлично и изби.

Пет минути по-късно Дамян Христов се намеси решително и при коварно центриране. Все пак топката се озова в Мосор, който нанесе много неточен удар.

В 42-ата минута Емил Ценов пресече подаване и намери Марин Петков. Футболистът на Левски пък си нагласи топката на левия крак и опита шут от дистанция. Изпълнението му не затрудни Каспер Тобиаш.

Минута след това футболистите на Полша комбинираха добре отдясно, след което последва и удар, преминал над българската врата.

Пресата на гостите продължи. Поляците натиснаха с цел да не се приберат на почивката с гол пасив. В продълженията на първата част и Шимчак пробва изстрел, който обаче след рикошет мина встрани от целта. Възпитаниците на Александър Димитров продължиха със стабилната игра и запазиха преднината си до края на полувремето.

В 51-ата минута Якуб Калужински стреля покрай вратата на Дамян Христов. Минута след това обаче усилията на поляците дадоха резултат и те изравниха. Козловски проби в наказателното ни, след което качи топката на главата на Филип Шимчак, който я прати във вратата за 1:1.

Снимка 682019

Източник: startphoto.bg

За жалост гостите бързо-бързо стигнаха и до втори гол, с който обърнаха. След грешка в състава ни, Козловски беше изведен отдясно. Той запази топката и намери Томаш Пиенко, който преодоля Дамян Христов.

В 75-ата минута добър шанс се откри пред "лъвчетата". Борносузов нахлу в наказателното и с петичка пусна към Марин Петков. Неговият удар бе блокиран, след което топката стигна до Станислав Шопов, който също стреля. Стражът на Полша обаче отрази.

Две минути след това ситуацията за България се влоши още повече, тъй като нидерландският съдия Кой отсъди дузпа след нарушение на Дамян Христов срещу Мариуш Форналчик. Якуб Калужински се нагърби с отговорността да изпълни от бялата точка и го направи безпогрешно, за да направи резултата 3:1 в полза на Полша.

До края мачът се доиграваше, като все пак българите имаха възможност да отбележат още едно попадение. В 84-ата минута минута след центриране в наказателното поле на Полша Димитър Папазов стреля с глава, но над противниковата врата.

България U21 - Полша U21 1:3 (Развой на срещата по минути)
на живо

България U21 - Полша U21 1:3 (Развой на срещата по минути)

Вижте избраниците на двамата селекционери