Близо 2000 български фенове се чакат довечера на стадион “Летна” за световната квалификация с Чехия. Интересът към билетите е огромен от седмици, а БФС разпродаде вече квотата от 1500 пропуска. Повечето запалянковци са наши сънародници, живеещи из Европа, но има и доста сериозна група от България. Сред тях са и дузина фенове на “Славия” - сърцето на родната агитка при всяко гостуване извън страната. Води ги Илиян Петров, който от години не пропуска да огласи стадионите с мощно “Българи - юнаци”.

В чешката столица има и солидна родна колония от студенти и българи, работещи в страната.

Билети за гостуващата агитка ще се продават и довечера на специална каса на стадиона. Хора от футболния ни съюз пък пътуват с мисия да осигурят място за всеки българин на трибуните. Те ще съдействат на сънародници, които търсят билети в последния миг.

Още от понеделник вечерта из бирариите на Прага се чуваха разговори на български с тема футбол, пише "Труд". Чака се днес агитката да се събере на някой от площадите в центъра на столицата. Вероятно българските знамена ще са най-многобройни около забележителностите на Прага като Кулата с часовника, както и, разбира се, около стотиците бирарии.

Агитката, разбира се, няма да е най-голяма в историята. Близо 6000 (според домакините - 8 хиляди) гостуващи фенове на “Уембли” направиха шоу в бяло, зелено и червено преди 2 години, когато Англия ни победи с 4:0.

Чехите очакват 14-15 хиляди зрители на стадион "Летна" за квалификацията срещу България довечера. Но - скъпи билети спестяват публика, смятат в Прага. Въпреки сравнително високия чешки стандарт цените от 16 до 60 евро се приемат за прекомерни, а по темата се изказаха и доста национали.

"Просто ми се струва, че билетите са твърде скъпи - заяви защитникът Давид Лимберски. - Може би ще си заслужава феновете да жертват толкова пари, ако не ги разочароваме, но.... Сред моите познати няма голям интерес към мача. Винаги съм вземал по четири безплатни билета от шефовете, сега купих още пет. В последните квалификации за европейското се налагаше да купувам много повече."

Стадион "Летна" побира 20 800 зрители, но капатицетът за мача ще е 18 000. Половината места вече са продадени.