Французинът Стефан Петерханзел спечели етапна победа за първи път в тазгодишното издание на рали Дакар. В същото време надеждите на неговия съотборник в Х-Рейд Карлос Сайнс се прости с надеждите си за титла .

Себастиен Льоб:  Тиери Нювил е №1 и аз ще го подкрепям

Себастиен Льоб: Тиери Нювил е №1 и аз ще го подкрепям

Най-успешният рали пилот ще се подчинява на отборни заповеди през 2019 година

След като ликвидира изоставане от 20 минути във вторник, 13-кратният шампион Петерханзел поведе в 331-километровия етап от Сан Хуан де Маркона до Арекуипа, който е трети от началото на надпреварата. Пилотът на Мини пресече втората контрола с равно време с катареца Насер Ал-Атия, който кара Тойота. След това Петерханзел се откъсна от преследвачите, завършвайки с време 3:54.31 часа и с 3:26 минути пред катареца.

Така Петерханзел се изкачи от 13-о до трето място в генералното класиране. Лидер  беше южноафриканецът Жиниел де Вилиерс  с Тойота, чийто автомобил обаче закъса 172 километра след началото на етапа и завърши в късния следобед в Южна Америка.

Така начело излезе Ал-Атия с 6:48 минути пред Язеед Ал-Раджи (Саудитска) с Мини, който завърши четвърти днес зад Куба Пжигонски (Полша) с Мини. Нани Рома (Испания) с Мини е четвърти.

Себастиан Льоб (Франция, Пежо) имаше труден ден, след като повлече колоната по неравния терен. В крайна сметка той загуби 42 минути спрямо Петерханзел и остана осми в класирането.

Мечтите на Сайнс за защита на титлата от 2018-а година се изпариха. Испанецът счупи окачването в предницата на своето Мини само 39 километра след старта. Той завърши едва 36-и след почти 13 часа на трасето.

Ксавие Де Султре (Франция, Ямаха) спечели третия етап при мотоциклетите с време 4:07.42 часа и 15 секунди пред Пабло Кинтания (Чили, Хускварна), който обаче запази комфортната си преднина в общото класиране. Чилиецът води с 11:23 минути на Кевин Бенявидес (Аржентина, Хонда), който бе трети в етапа.