Поройни дъждове станаха причина 8-ият етап на рали "Дакар" да бъде прекратен. 

Част от маршрута между Салта и Сан Мигел де Тукуман минаваше през коритото на река и заради силните валежи и дълбоката кал много пилоти затънаха.

Само пет автомобилни екипажа стигнаха до края на етапа, докато останалите бяха блокирани от другата страна на придошлите триметрови води на реката и се стигна до неутрализацията на отсечката до втората контролна точка.

Организаторите запазиха резултатите на финиширалите състезатели, а останалите получиха времето на последния от тях – французина Стефан Петерхансел.

Най-бърз беше неговият сънародник Герлен Шишери с бъги SMG, докато Петерхансел остана на 12 минути зад него. Той допусна навигационна грешка, след като се беше подлъгал по следите на мотоциклетисти и кара с 5 км повече.

Въпреки това той запази лидерската си позиция след като най-големият му съперник Насер ал Атиях (Катар) затъна в калта. Така авансът му остана 3:14 мин. пред катареца.

Двата български екипажа на Орлин Алексиев и Петър Ценков не успяха да завършат, но също получиха времето на Петерханзел. Така в днешния 9-и етап, с който започва втората половина на състезанието, те ще стартират съответно от 82-ро и 85-о място. Настроението в отбора е приповдигнато след последните етапи, в които българите постигнаха отлични резултати. Основните грижи на Алексиев са свързани с прегряването на двигателя на неговото БМВ.

При мотоциклетистите Давид Касто е начело, следван от Рубен Фариа и Франциско Лопес-Чалеко. Миналогодишният победител Сирил Депре остава пети на 24:26 минути от лидера.

Аржентинецът Маркос Патронели остава водач в категорията на четириколките с близо час и половина аванс пред втория Инасио Касале от Чили.

При камионите Джерард де Рой с "Ивеко" продължава да удържа фронта и е с 22:08 минути пред втория Едуард Николаев с КамАЗ.