Стефан Петерхансел спечели отсечката между Антофагаста и Копиапо в осмия ден на Рали Дакар. Французинът продължи рекордната си серия, записвайки 54-та етапна победа.

Въпреки това той не успя да съкрати изоставането си от лидерите, след като първия - Карлос Сайнц завърши втори в етапа, само на 45 секунди изоставане. Така разликата между Сайнц и Петерхансел остана малко повече от 2 часа.

Петерхансел обаче все пак успя да се изкачи с една позиция, като излезе пред съотборника си в БМВ Гурлен Шишери. Днес Шишери започна много уверено етапа, като на първата контрола бе първи, но след това спука гуми няколко пъти и това му попречи да се бори за победата.

Трети завърши Марк Милър с Фолксваген, следван от съотборника си и миналогодишен победител Жиниел де Вилиер, както и от Насър Ал-Атиях. Де Вилиер се завърна в челото след като имаше много проблеми с колата си в първата част от състезанието и бе един от малкото, които се ориентираха бързо сред промените в настилката днес. Теренът бе много неравен, с много камъни и почти всички пилоти трябваха да сменят по няколко пъти своите гуми.

Във временното класиране начело продължава да бъде Карлос Сайнц, който е следван от Насър Ал-Атиях на 14:35 мин. и Марк Милър на 22:28 мин. Четвърти е Петерхансел на 2:02 часа, пети Шишери на 2:24 мин., шести Кристоф Холовчик на 2:45 часа, седми Карлос Соуса на 3:29 часа и осми Жилерм Спинели на 4:04 часа.