Французинът Стефан Петерханзел с "Мини" се приближи до 11-та титла на рали Дакар, след като запази комфортната си преднина в генералното класиране при автомобилистите след 12-ия етап.

В последния тежък етап от Фиамбала до Копиапо в Чили той финишира 6-и, но това бе напълно достатъчно и той има 50 минути и 21 секунди преднина в общото класиране пред втория Жиниел де Вилиер (Южна Африка) и 1:31,06 час пред третия Хоан Рома (Испания), който спечели етапа.

Денят беше изключително тежък за българските участници в състезанието. Единственият със сигурност завършил български автомобил до момента е този на Орлин Алексиев. Той  е 61-ви с изоставане от 3 часа от победителя Нани Рома.  В генералното класиране заема 62-ро място с изоставане на повече от денонощие след лидерите.

За съжаление Петър Ценков с Опел не можа да завърши етапа. Той получи повреда в съединителя сред пясъците на Атакама.

При мотоциклетистите холандецът Франс Верховен с Ямаха спечели етапа, а французинът Сирил Депре с КТМ  запази първото място в генералното класиране. Той има 5:39 минути преднина пред съотборника си Рубен Фария от Португалия. Чилиецът Франсиско Лопес е трети на 13:40 минути.

При камионите необезпокояван водач в класирането е Едуард Николаев с Камаз.

До края на рали Дакар остават два етапа, като финалът е в неделя в столицата на Чили Сантяго.