Един месец остава до старта на седмото издание на международния оф-роуд маратон Balkan Offroad Rallye.

Надпреварата ще се проведе от 16 до 23 септември тази година, като трасето ще бъде фокусирано изключително в източните части на България - Добруджа, Черноморието и районите около Странджа и Сакар в южната част на страната.

Международното състезание, организирано ежегодно от пловдивчанина Александър Ковачев, заедно с рали Breslau в Полша, вече е със сериозно реноме в европейски мащаб и все по-често е използвана от различни пилоти и ездачи за подготовка за състезанията от най-висок ранг като рали Дакар.

Стартът на маратона ще е от центъра на морската ни столица Варна, а биваците на ралито ще бъдат в Албена, Приморско и Шкорпиловци, където, традиционно, на самия плаж ще е и финалът след 8 изтощителни дни по черните пътища.

Стефан Петерханзел спечели рали "Дакар"

Петерханзел спечели рали "Дакар"

Победителят и Льоб завършиха първи и втори

Традиционно, състезанието е в крос-кънтри (рали-рейд) формат за всички класове машини - мотоциклети, ATV, SSV, джипове и камиони, като има и отделен екстремен клас за 4х4 автомобили, в който не скоростта, а уменията за преодоляване на тежки препятствия са приоритетни.

В тазгодишното издание в състезанието ще се завърне Петър Ценков, който участва в "Пътя на коприната" от Русия до Китай през юли. Ценков, обаче, ще замени познатия болид Opel Antara с машина в SSV класа и ще бъде навигиран от опитния Пламен Николов. Екипажът е един от десетте родни тандема, които са заявили участието си в Balkan Offroad Rallye 2017.