Най-трудното състезание в света на автомобилния спорт - рали Дакар 2019 стартира днес от столицата на Перу - Лима.

МакЛарън създаде суперкола, в чест на Сена

МакЛарън създаде суперкола, в чест на Сена

3.8 литров, twin-turbo V8 бензинов двигател за страхотното возило

Общо 541 състезатели и 334 машини, от които 137 мотоциклета, 26 АТВ машини, 130 автомобила и 41 камиона ще участват в 41-вото издание на рали Дакар след техническа и административна проверка. Преди старта всички екипажи отпразнуваха старта на състезанието с церемония в Лима пред многобройните фенове.

Тази година маратонът ще бъде проведен само в една страна - Перу, защото Чили, Еквадор и Боливия се оттеглиха от домакинство поради финансови причини. Етапите ще бъдат десет, като състезателите ще почиват на 12 януари в Арекипа.

Новост в регламента е възможността състезателите с автомобили и камиони, които се откажат в първата седмица от надпреварата, да се завърнат  през втората, като участват в отделно класиране. Така няма да се обърква стартовият ред.

Сред имената на участниците  фигурират тези на 13-кратния победител на рали Дакар - Стефан Петерханзел и на миналогодишния шампион Карлос Сайнц, които ще управляват Mini. На деветкратния рали шампион Себастиен Льоб с частния отбор PH Sport и Peugeot 3008DKR и конкуренцията им в лицето на Toyota и Насър Ал-Атия.