Продължава сравнително успешното представяне на българските представители на тазгодишното издание на рали Дакар. И трите ни екипажа успяха да завършат изключително трудния втори етап Писко – Писко с обща дистанция 327 км, от които 242 състезателни.

Петър Ценков и Иван Маринов с Opel Antara пристигнха 112-и на финала и заемат 104-о място с изоставане от 4 часа от лидерите. По-големи трудности изпитваше екипажът Орлин Алексиев и Пламен Николов с BMW, които затънаха в дюна и заедно с още десетина екипажа получиха помощ, за да се доберат до финала. Те завършиха 133-и и заемат 140-о място от 152 екипажа с изоставане от над 8 часа.

Начело в генералното класиране излезе Стефан Петерхансел от отбора на Мини, който спечели етапа. 10-кратният победител в легендарната надпревара се възползва от грешки на своите съперници и бе с 2:35 мин. по-бърз от Жиниел де Вилиер, който кара Тойота. Така Петерхансел има предимство от 2:38 мин. пред Де Вилиер в общото класиране, след като южноафриканецът се изкачи до второто място.

Победителят от пролога в събота Карлос Сайнц попадна в коварна дюна, 75 км след началото и загуби 18 мин. Така той се срина до 11-то място във временното класиране. Испанецът реши да премине през дюната, докато повечето от другите състезатели предпочетоха да я заобиколят.

При моторите етапната победа е за Хуан Бареда от Испания, който изпревари своя сънародник Хуан Педредо и австралиецът Мат Фиш. Големият фаворит на две колела Сирил Деспре загуби над 10 мин., след като затъна в дюните на същото място, където и Карлос Сайнц.

В клас АТВ Тодор Христов даде 33-о време с изоставане от близо 2 часа от първия Маркос Патронели. В общото класиране също е 33-и на повече от 3 часа разлика.

Днес е третият етап Писко – Наска с обща дистанция 343 км - преход 100 км и състезателни 243 км.