Представителят на домакините Орландо Теранова с БМВ спечели 10-и етап от Кордоба до Ла Риоха на рали Дакар с дължина 242 километра.  Днес предстои последната специална отсечка на територията на Аржентина, преди керванът да премине в Чили.

Аржентинецът измина разстоянието за 3:57:58 часа. Пилотът на X-Raid Стефан Петерхансел с Мини продължава уверения си път към рекордна 11-а победа. Французинът даде трето време в отсечката с изоставане само от 2:19 минути. Пред него финишира и съотборникът му Нани Рома (Исп) също с Мини.

След отпадането на единствения останал конкурент на Петерхансел – Насер ал Атия, французинът се радва на комфортен аванс от над 52 минути пред втория Жинил де Вилиърс с "Тойота Hilux".

Руският пилот на X-Raid Леонид Новицки запазва третата си позиция, a окупацията на отбора в първата петица допълват Рома и Теранова. До края на рали "Дакар" остават още четири етапа и ако не се случи нещо не предвидено няма кой да се намеси в разпределението на местата в топ 5.

Ал-Атиях, който спечели Рали Дакар през 2011 година и записа три етапни победи през настоящото издание, се разби в дърво в понеделник и загуби почти всички шансове за крайна победа. Освен това Ал-Атиях и неговите механици не успяха да поправят автомобила.

Българският пилот Петър Ценков и неговият навигатор Иван Маринов с "Опел Антара RR" постигнаха най-доброто си класиране досега с 40-о време в етапа между Кордоба и Ла Риоха.  Спукана гума попречи на още по-доброто му представяне.

Вторият български екипаж на Орлин Алексиев и Александър Стоянов с "БМВ X1" завършиха 52-и в отсечката. Двата тандема се движат съответно 67-и и 66-и, като разликата между тях е малко над 15 минути. Надпреварата продължават 89 екипажа.

При мотоциклетистите етапът беше спечелен от испанеца Бареда с Хускварна. Но  защитаващият титлата Сирил Депре с КТМ излезе начело, след като изпревари своя съотборник Рубен Фариа и вече е на 1:37 мин. пред него. Тройката допълва чилиецът Франциско Лопес-Чалеко с "Хонда" и пасив от 13:41 мин. зад лидара.

Френският мотоциклетист Давид Касто също се оттегли от Рали Дакар, след като се блъсна в крава. Той получи тежка травма в рамото и загуби лидерската позиция в класирането.

При АТВ-тата Маркос Петронели продължава да води с аванс от повече от час и половина.

При камионите воденият от Едуард Николаев екипаж на КамАЗ увеличи преднината си на 32:23 минути спрямо Мартин Коломи с "Татра". Чехът обаче води оспорвана битка за второто място в рамките на по-малко от две минути с друг представител на руската марка – Айрат Мардеев. Близка е ситуацията и между четвъртия и петия, където Андрей Каргиров (КамАЗ) има 7-минутен аванс пред доскорошния лидер Джерард де Рой с "Ивеко".