Шесткратният световен шампион в клас Moto GP Марк Маркес ще премине в отбора на Дукати. Контрактът на испанеца е за срок от две години.

В Дукати Маркес ще бъде съотборник с действащия двукратен първенец Франческо Баная, формирайки една от най-успешните пилотски двойки в цялата история на световния шампионат. В момента Маркес се състезава за Грезини, където разполага с едногодишна версия на Дукати, но догодина ще бъде с червените цветове на заводския тим и ще получава последната версия на Desmosedici GP.

За Маркес пътят от заводския тим на Хонда до този на Дукати бе сравнително кратък, тъй като той имаше нужда от само седем състезателни уикенда на борда на Desmosedici GP23, за да убеди шефовете на Дукати, че именно той трябва да бъде привлечен. Отделно и маркетинговият апел на Маркес е наклонил везните в негова полза в борбата му с Хорхе Мартин за мястото на Енеа Бастианини.

От своя страна Мартин избра да се присъедини към заводския тим на Априлия. Бастианини пък най-вероятно ще продължи кариерата си в КТМ, но не е ясно дали ще е в заводския екип, или в сателитния на Tech3 ГасГас.

Марк Маркес за първия си тест с Дукати: Имах пеперуди в стомаха

Марк Маркес за първия си тест с Дукати: Имах пеперуди в стомаха

Испанецът не скри вълнението си