Световният шампион в Moto GP Франческо Баная разочарова многохилядната публика по трибуните на пистата "Херес", след като победи местния любимец Марк Маркес в състезанието за Гран При на Испания. Така италианецът постигна третата си поредна победа на "Херес", а Маркес записа първия си подиум в основно състезание като пилот на Дукати.

Баная стигна до триумфа след отлична първа обиколка, в която прогресира от седмата позиция на старта до първото място. Италианецът стигна до четвъртата позиция още в първия завой, след което изпревари Марко Бедзеки и Хорхе Мартин от външната страна на острия завой №6.

В края на първия тур Баная се възползва от една лека неточност от страна на Маркес в последния завой, която му позволи да поведе. Обиколка по-късно самият Баная обърка финалната крива и отстъпи първото място на Мартин, който изпревари Маркес в началото на втория тур.

Мартинатора бе начело до 11-та обиколка, когато изпусна мотора си в спирането за завой №6 и напусна надпреварата, отваряйки пътя пред Баная да поведе. Световният шампион имаше аванс от повече от секунда в средата на дистанцията от 25 обиколки, но той бе стопен сравнително бързо от Маркес, след като испанецът мина пред Марко Бедзеки в средата на 14-я тур.

Така се стигна до обиколки 21 и 22, в които Маркес направи две поредни атаки в завой №9, но и двата пъти Баная успя да остане начело, след като Маркес отвори траекторията на изхода от кривата. В първия случай дори се стигна до контакт между двамата, втори за сезона след този в Португалия, но този път и двамата останаха в надпреварата.

Във финалните три тура Баная повиши своето темпо и отказа Маркес, побеждавайки го с 0.372 секунди. Трети финишира Бедзеки, който имаше едно сравнително скучно състезание, след като бе изпреварен от Маркес в 14-та обикола.

По-малкият от братята Маркес - Алекс финишира четвърти, пред Енеа Бастианини, който оформи окупацията на Дукати на топ 5 в Гран При на Испания. Брад Биндър от КТМ завърши шести преди Фабио Ди Джанантонио, Мигел Оливейра, Маверик Винялес и Педро Акоста, които оформиха топ 10. Точки от Гран При на Испания взеха още Раул Фернандес, Жоан Мир, Алекс Ринс, Такааки Накагами и Фабио Куартараро.

След победата си на "Херес" Баная се изкачи на второто място в генералното класиране в MotoGP, като той има актив от 75 точки той изостава със 17 от Хорхе Мартин. Тройката с пасив от 22 пункта спрямо лидера допълва Бастианини.

Сезон 2024 в MotoGP продължава след две седмици (10-12 май) с Гран При на Франция на пистата "Бугати" в Льо Ман.

Франческо Баная стартира победно сезона в Moto GP

Франческо Баная стартира победно сезона в Moto GP

Пилотът на Дукати триумфира в Катар