Няколко дни след позорното 0:7 от Испания, националният тим на Коста Рика нанесе своя удар на Мондиал 2022. Селекцията на Луис Суарес изненадващо се наложи с 1:0 над Япония в двубой от група "Е" и максимално завърза интригата за първите две места в крайното подреждане. В герой за "лос тикос" се превърна халфът Фулър, който донесе радостта за своята родина с единственият им точен удар към вратата на Гонда.

САЩ с провокация към отбора на Иран

САЩ с провокация към отбора на Иран

Двата отбора ще се срещнат на 29 ноември

Разочарованието остава за японците, които не можаха да повторят вдъхновеното си представяне от мача с Германия. На стадион "Ахмад бин Али" "самураите" бяха по-добрият отбор, но така и не намериха "антидот" срещу стабилния Кейлор Навас.

Снимка 596852

Източник: GettyImages

Япония не изгуби излишно време, а моментално реши да подложи под напрежение своя опонент. Не бяха изминали и две минути, когато "самураите" изпълниха поредица от корнери, които с мъка биваха отразени от защитата на Коста Рика.

В началото двата тима пробваха да се матират по еднотипен начин. Тънките пасове зад гърба на вражеската отбрана обаче не минаваха, а вратарите Гонда и Навас умело пресичаха всяка една подобна възможност.

Нещо по-различно от Япония видяхме в 13-ата минута, когато Ритцу Доан проби по фланга и отправи остро подаване, успоредно на голлинията. В тази зона обаче нямаше атакуващ футболист на "самураите", който да отправи може би голов удар.

Снимка 596868

Източник: GettyImages

Тактическото надлъгване между двата състава продължаваше, а в средата на първото полувреме все още липсваше каквото и да е голово положение.

В 34-ата минута Коста Рика организира малко по-продължителна атака, която завърши с много нетипичен изстрел с външен фалц от Кембъл, който обаче мина високо над горната греда на Гонда.

На полувремето Хаджиме Мориясу предприе две смени. Ветеранът Юто Нагатомо беше заменен от Ито, докато нападателят Такума Асано замени водещия атаката до този момент Уеда.

Снимка 596867

Източник: GettyImages

Рокадите в редиците на "самураите" бързо дадоха ефект, като в 47-ата минута за първи път някой от двамата вратари се наложи да действа решително. Хидемаса Морита отправи силен шут от средна дистанция, който с една ръка бе блокиран от Кейлор Навас.

Последваха нови силни атаки на "самураите", които придобиваха нужната острота и увереност най-вече чрез Рицу Доан. Кейлор Навас обаче не допускаше да бъде преодолян.

Япония - Коста Рика 0:1 (Развой на срещата по минути)
на живо

Япония - Коста Рика 0:1 (Развой на срещата по минути)

Фулър донесе победата за символичните гости

В 63-ата минута Япония получи изгодна възможност да отбележи от статично положение. Юки Сома изпълни пряк свободен удар, но освен стената, прехвърли и горната греда над Кейлор Навас.

Снимка 596865

Източник: GettyImages

В 71-ата Януя Ито се понесе в предни позиции и елиминира Франсиско Калво. Крилото на Рейм оставаше сам срещу Кейлор Навас, но в последния момент беше съборен пред наказателното поле от опитния бранител на "лос тикос".

Голямата изненада настъпи девет минути преди края, когато може би с първия си точен удар за целия мач, Коста Рика поведе в резултата. Крилото Кейшър Фулър се бе включил в атака, а активността му беше уважена с извеждащия пас на Елцин Техеда. Изстрелът на №4 се отклони леко в тялото на Итакура, а това се оказа достатъчно несигурният Гонда да бъде преодолян за 0:1!

Снимка 596869

Източник: GettyImages

Оттук насетне пред вратата на Коста Рика стана горещо. В 88-ата минута Кейлор навас се оказа големият герой за своите, след като Морита стреля от непосредствена близост, но стража на ПСЖ отрази с вещина. След това ветеранът действа смело и при разразилото малко пред неговата голлиния меле.

В последния кръг от тази група Коста Рика ще брани честта си срещу Германия, докато Япония ще премери сили с Испания.

Испания - Германия 1:1 (Развой на срещата по минути)

Испания - Германия 1:1 (Развой на срещата по минути)

Испания и Германия в битката на гигантите от група Е