ТОПСПОРТ продължава с представянето на отборите, които се класираха за финалите на Свеовното първенство в Катар. Големият футболен турнир започва на 21 ноември, а днес е ред да се запознаем с отбора, който ще играе на откриването на Мондиала - Сенегал.

ПЪТЯТ КЪМ МОНДИАЛ 2022

Тимът мина по трудния път към Катар. Носителят на Купата на африканските нации се наложи с 4:1 след изпълнение на дузпи над финалиста в същия турнир Египет. В редовното време мачът в Диамниадио завърши 1:0 за домакините от Сенегал, което анулира успеха на "фараоните" от миналата седмица със същия резултат.

Снимка 562574

Източник: twitter.com/CAF_Online

Садио Мане и компания са кралете на Африка и класирането за 1/8-финалите е абсолютната минимална цел за сенегалците. "Лъвовете от Теранга" победиха Египет за първата си титла от AFCON през февруари, а отборът на Алиу Сисе повтори упражнението и във финалния кръг на квалификациите за Световното първенство в зона Африка, за да си осигурят място в Катар.

Този мач се оказа поредната битка между двамата бивши съотборници в Ливърпул - Мохамед Салах и Садио Мане. Любопитен факт е, че Сенегал има най-висок процент победи на мондиали от всички африкански участници в историята.

СЛАБИ МЕСТА

Големият липсващ на Сенегал ще бъде Кейта Балде, след като беше наказан за три месеца заради допинг нарушение. Футболистът, който играе за Спартак (Москва) в Русия, беше отстранен до 5 декември от италианската национална антидопингова агенция за нарушаване на процедурата за даване на тест, когато е играл за Каляри миналия сезон.

27-годишният Кейта има 6 гола в 40 мача за Сенегал и бе сред главните герои на тима по пътя му към Купата на африканските нации през февруари.

Сенегал без една от звездите си за Мондиал 2022

Сенегал без една от звездите си за Мондиал 2022

Балде Кейта е нарушил правилата за даване на допинг проба

ТРЕНЬОРЪТ

Селекционерът Алиу Сисе е живото доказателство, че човек може да получи втори шанс. Като футболист той помогна на отбора си да стане част от елита, днес момчетата му вече мечтаят за полуфиналите. 20 г. по-късно съдбата се реваншира на селекционера на "Лъвовете" за изпусната от него дузпа, коствала на родината му титлата в турнира на Африканските нации

През 2002 г. той е на терена и носи капитанската лента на тима, който постига почти невероятен успех на Мондиала в далечния изток на Азия. Днес е на скамейката и успява да изгради колектив от отбор, в който личат звезди като Мане, Менди, Кулибали и др.

Снимка 562572

Източник: EPA/БГНЕС

е меко казано национален герой в родината си, но пътят към любовта на сънародниците му е дълъг и трънлив. Той е роден през 1976 г. в Зигуинчор - един от регионалните центрове на Сенегал. Когато е 9-годишен Сисе заминава със семейството си за Франция, а мечтата му е някой ден да играе за ПСЖ.

За нея той работи усилено и упорито. Първият му отбор е "Лил", в който той се утвърждава като стабилен централен защитник. Скоро младият футболист успява да осъществи и голямата си цел и чрез трансфер отива в любимия "ПСЖ". Преминава в тима на "Парижани" през 1998 г. и играе четири години за тях, в период, в който отборът няма големи успехи.

Снимка 365372

Източник: GettyImages

Така се стига до съдбовната 2002 г., в която Алиу Сисе трябва да изведе като капитан силния национален отбор на Сенегал на две големи първенства. Първото е турнирът за Купата на африканските нации, в който "Лъвовете" за първи път са сред фаворитите. И действително сенегалците се представят впечатляващо на терените в Африка след поредица от силни мачове, достигайки за пръв път в историята си до финал.

Там те срещат друг борбен отбор - Камерун. След нервно нулево равенство в редовното време и продълженията се стига до дузпи. Именно Сисе изпуска решаващият единадесет метров удар за родината си, която им отнема възможността да спечелят исторически първи трофей. Така настоящият треньор на Сенегал става грешникът в геройския отбор, достигнал първи голям финал в историята си.

Лятото на същата година дава възможност на Алиу да се реваншира на сънародниците си за изпуснатата титла с едно силно представяне в първото участие в историята на страната на Световно първенство. Там той отново е капитан и основен стълб в отбраната, която става една от най-големите сензации на шампионата в Япония и Южна Кореа. Сисе води защитата, която супер неочаквано удържа мрежата си "суха" в мача на откриването срещу световните шампиони от Франция, водени от имена като Тиери Анри и Давид Трезеге.

Снимка 562575

Източник: twitter.com/CAF_Online

Нещо повече - сенегалците успяват да победят втората му родина с един страхотен гол в средата на първото полувреме. Следват две равенства с Уругвай и Дания и чудото е факт - от една от най-трудните групи на шампионата, Сенегал успява да продължи напред. Следва нов силен мач и нова сензационна победа след продължения срещу Швеция. Приказката е прекъсната на четвъртфиналите, когато Турция успява отново след продължения да спре похода на сенегалците и техния капитан към историческо първо участие на африкански отбор на полуфинал на световно първенство.

Днес, двадесет години по-късно, Алиу Сисе продължава да е жива легенда в родината си. Водените от него "Лъвове" са шампиони на Африка и се класираха драматично за Мондиала (където ще се срещнат с Катар, Еквадор и Холандия). И двата успеха са постигнати след дузпи.

ГОЛМАЙСТОРЪТ

Без съмнение голямата звезда на Сенегал е Садио Мане. Роден в Седжоу, Сенегал, той израства в обеднело семейство в малкото село Бамбали. Той беше вдъхновен да продължи кариера във футбола, след като видя, че отборът на страната му се представя на върха си на Световното първенство през 2002 г. По-късно дебютира за френския клуб Мец.

В крайна сметка той се присъединява към РБ (Залцбург). Той ги поведе да спечелят австрийската Бундеслига, както и австрийската купа. По-късно той бе привлечен от Саутхемптън, където постави рекорд през следващата година, като вкара най-бързия хеттрик.

Снимка 568620

Източник: Facebook: GOAL Africa

През 2016 г. Мане премина в Ливърпул за около 34 милиона евро. Това го направи най-скъпият африкански играч по онова време. В момента той е футболист на Байерн (Мюнхен), където не се радва на особено успешен дебютен сезон с баварската фланелка, но определено няма как това да попречи той да блесне за пореден път на международната сцена.

МАЧОВЕТЕ В ГРУПОВАТА ФАЗА

Сенегал е в Група А с Катар, Еквадор и Нидерландия.

21 ноември, Катар - Еквадор и Сенегал - Нидерландия

25 ноември, Катар - Сенегал, Нидерландия - Еквадор

29 ноември, Нидерландия - Катар, Еквадор - Сенегал

Първите два отбора от всяка група се класират за 1/8-финалите. Ако два или повече тима са с равен брой точки, първо се гледа головата разлика (предимство дават повечето отбелязани голове). Ако показателите са абсолютно еднакви, се прилагат следните критерии: преки двубои между двата или повечето замесени тима, головата разлика в тях и повечето отбелязани голове.

Снимка 562573

Източник: twitter.com/CAF_Online

Групата на всеки от отборите ще претърпи промяна, тъй като броят й ще бъде увеличен от 23 играчи на 26, като така основно се предотвратяват възможни случаи на избухване на Covid-19. В резултат на гореспоменатото трябва да се отбележи, че броят на резервите ще бъде 15, а не 12, както досега.

Садио Мане: Когато играя, никой в Сенегал не работи

Садио Мане: Когато играя, никой в Сенегал не работи

"Нещо като празник"