Отборът на Колумбия остава непобеден в квалификациите за Световното първенство през 2026-а година, след като завърши наравно 1:1 срещу последния в класирането -  Перу на стадион "Монументал" в Лима.

След загубата на финала на Копа Америка през 2024 г. от Аржентина - първият път, когато "лос кафетерос" завършиха мач от губещата страна от февруари 2022 г. насам - колумбийците започна по-силно срещата и можеше да поведе още във 2-ата минута, но Жеферсон Лерма насочи удара си с глава на сантиметри от грешната страна на вратата на Гайесе.

Перу отговори в 11-ата минута, когато Алекс Валера отправи много опасен удар, но Камило Варгас се отличи с впечатляващо спасяване.

Друг играч, който се завърна в титулярните 11 на Перу в първия мач на селекционера Хорхе Фосати, Джанлука Лападула, смяташе, че е вкарал първия гол в мача в 25-ата минута. Въпреки това флагът за засада беше вдигнат, за да сигнализира за спасяването на Колумбия, считайки, че нападателят се е отклонил малко отвъд рамото на последния защитник.

На полувремето селекционерът на Колумбия Нестор Лоренсо пусна в игра Хамес Родригес и Йери Мина, но въпреки това Перу поведе в 68-ата минута. Алекс Валера центрира в наказателното поле на Колумбия, където топката беше засечена от Александър Кайенс, който с удар покрай Варгас откри резултата.

Капитанът на Колумбия Луис Диас все пак успя да изравни резултата в 82-ата минута след асистенция на Йон Дуран.

След това равенство Колумбия остава на трето място в класирането на точка след втория Уругвай. Перу  пък все още е без победа в световните квалификации и е на последно място в класирането с актив от само 3 точки.

Аржентина спечели Копа Америка след победа над Колумбия

Аржентина отново е на върха в Южна Америка!

"Гаучосите" надхитриха Колумбия 1:0 след продължения