ТОПСПОРТ продължава с представянето на отборите, които се класираха за финалите на Световното първенство в Катар. Големият футболен турнир започва на 20 ноември, като всеки ден ще ви запознаваме с един от участниците на Мондиал 2022, които със сигурност ще искат да покажат максимума от своя потенциал на голямата сцена. Днес предстои да научите малко повече за следващия тим от Група "В" - Иран. Ислямската държава е неразривна част от историята на Финалите, но до този момент все още ѝ липсва онова "историческо представяне", което да грабне вниманието на футболния свят.

Англия - "трите лъва" потеглят за Катар с мисъл за трофей

Англия - "трите лъва" потеглят за Катар с мисъл за трофей

Англия бележи осезаем прогрес на последните два големи форума

ДОБРОТО, ЗЛОТО И ФУТБОЛЪТ

За да съществува модерното ни общество, всичко трябва да бъде строго фрагментирано. Или си от добрите, или от лошите. Средно положение няма. Особено, когато става дума за международна политика. Има държави, за които и на сън да ни бутнат знаем, че са от тези, които "мислят" за човечеството и световния мир. Но ги има и тези "много лошите", искащи да дестабилизират обществото и да го "погребат" с ядрени бомби. Футболът и политиката вървят ръка за ръка, а когато на Мондиал 2022 няма да видим Русия, Китай или Северна Корея, то ролята на лошия герой определено ще вземе националният тим на Иран. Азиатският отбор ще бъде гледан надменно, а всяко изказване на определен човек от техния щаб най-вероятно ще се сметне за пропаганда и прокарване на нечисти политики.

Снимка 591199

Източник: EPA/БГНЕС

Макар горните редове да бяха написани с лека ирония, моментната ситуация в Иран никак не е цветуща. Страната е раздирана от всенародни протести. Добре знаете, че причина за това стана бруталното убийство на 22-годишната Махса Амини. Тя почина малко след като беше арестувана от иранската нравствена полиция заради това, че не е носила хиджаба си по строгите предписания. Протестите срещу властта обаче носят повече негативни последици, отколкото положителни. За последните седмици се говори, че 23 ученички, на възраст между 11 и 17 години са били убити от нравствената полиция.

Снимка 590315

Източник: EPA/БГНЕС

Футболът като спасителен пояс за ислямската република

И тук някъде идва ролята на националния тим на Иран. Момчетата на Карлош Кейрош в момента са единствените представители на тази страна, които могат да я осветят в малко по-топли нюанси. Добро представяне срещу Англия, Уелс и САЩ, определено ще има силата да отдалечи общественото внимание от протестите в Републиката. Добре известен факт е, че футболът умее да обединява различните обществени прослойки в мигове на радост. Да не говорим и за сериозната политическа интрига, която има в сблъсъка в САЩ, където върховният лидер Али Хаменей ще бъде безкрайно щастлив при победа.

Отборът vs държавата

Но играчите от националния тим определено не са най-големите фенове на сегашния режим. "Дойче веле" разкрива в свои материали по темата, че редица от звездите в състава на "лъвовете" изобщо не подкрепят действията на властимащите и са солидарни със своя народ. Чисто човешкото чувство на страх обаче ги кара да не взимат страна по деликатната тема. Единственият, който все пак събра сили да разкрие истината бе местната футболна легенда Али Даи. Рекордьорът по попадения за страната си използва своята социална мрежа в Инстаграм, за да съобщава за редица полицейски зверства в град Ардабил.

Снимка 592048

Източник: GettyImages

Знае се, че по време на Световното с футболистите на Иран също ще има прикрепени множество полицаи, които строго ще съблюдават действията и изказванията извън терена на повиканите от Кейрош. Доста демократично...

ПЪТЯТ ДО МОНДИАЛ 2022

Иран ще играе на трето поредно световно първенство. Макар с всеки следващ квалификационен цикъл конкуренцията в зона "Азия" да става все по-сериозна, "Гордостта на Персия" отново демонстрира необходимия привлекателен и печеливш футбол.

Нидерландия - ще цъфнат ли "лалетата" на Ван Гаал в Катар?

Нидерландия - ще цъфнат ли "лалетата" на Ван Гаал в Катар?

Нидерландия се отправя към Катар с надеждата да бъде коронясана като Световен шампион

Главният виновник за това се казваше Драган Скочич. Хърватинът пое Иран малко преди началото на битката за Мондиал 2022. Донякъде специалистът беше смятан за местен, тъй като преди това цели седем години бе в системата на местния футбол, водейки клубовете на Малаван, Фоолад, Хонех бе Хонех и Санат Нафт. Начело на националния отбор Скочич направи така, че "лъвовете да спечелят 14 мача от 18 възможни, а в останалите да допуснат три загуби и само едно равенство, при голова разлика 49:8.

Снимка 592043

Източник: GettyImages

"Трикольорите" триумфираха и в двете групи по пътя си към Световното. В първата от тях разнебитени бяха Ирак, Бахрейн, Хонг Конг и Камбоджа. Камбоджанците все още сънуват кошмари, тъй като отнесоха 0:10 и 0:14. С далеч по прагматична игра, Алиреза Джаханбахш и компания грабнаха първото място и в третия етап от квалификациите, където вече имаха далеч по-трудни противници - Южна Корея, ОАЕ, Ирак, Сирия и Ливан.

Голмайстор на отбора стана голямата звезда Сердар Азмун. Известният с прозвището си "Иранския Меси" нападател, реализира 10 попадения в 14 изиграни срещи. Техничарят завърши и с три асистенции. С две по-малко остана Мехди Тареми. С най-много игрови минути пък успя да се похвали бранителят Мохамад Канани 1523.

ТРЕНЬОРЪТ - ПАК Е ТОЙ!

През историята си иранският национален отбор е имал 17 различни чуждестранни селекционера. Един обаче е над всички - Карлош Кейрош. Португалецът е нещо като божество в Иран, тъй като ще води "лъвовете" на трето поредно световно първенство. Някогашният треньор на Реал (Мадрид) е абсолютен рекордьор по мачове начело на азиатците. Те са точно 100, като в тях ибериецът е постигнал 60 победи, 27 равенства и 13 загуби. И докато Кейрош имаше фундаментален принос за класирането в Бразилия и Русия, то за Катар той трябва да благодари изцяло на Драган Скочич.

Въпреки, че направи Иран първата азиатска държава, класирала се на големия турнир, балканецът напусна поста на 7 септември. Така няколко часа по-късно стана ясно, че на поста се завръща Карлош Кейрош.

Сенегал - фаворитът на Африка за силно представяне на Мондиал 2022

Сенегал - фаворитът на Африка за силно представяне на Мондиал 2022

Тимът мина по трудния път към Световното

Причината за това стана промяната на президентския пост на иранската футболна федерация. Начело след 3-годишно прекъсване отново застана Мехди Тадж, който още по време на предизборната си кампания обеща, че ще върне Кейрош начело, ако бъде избран. Така с лош вкус в устата и тотално недооценен, остана Драган Скочич, който не получи заслужената награда да води "Гордостта на Персия" в Катар.

Снимка 342986

Източник: GettyImages

Преди да се завърне в иранските редици, Кейрош изкара сериозен период начело на Египет. Престоят му при "фараоните" обаче не се оказа особено успешен и той бе освободен още през април.

ОТБОРЪТ

По-любопитните от вас сигурно знаят, че иранският клубен шампионат е сред високо оценяваните такива на азиатския континент. В него се дава шанс на множество млади местни таланти, които редом до класните чужденци да радват вечно пълните трибуни по стадионите в ислямската република. И докато звездите на националния тим отдавна са напуснали границата на своята родина и играят за качествени клубове от Европа, то местните момчета получиха шанс от Карлош Кейрош да се преборят за мястото си на Мондиал 2022.

Португалецът бързо трябваше да влезе в час със сегашната ситуация и организира тренировъчен лагер с начална дата 11 септември. Месец по-късно схемата се повтори, а между тези сбирки "лъвовете" премериха сили със Сенегал в контрола. Очаква се, че поне десетима от тях ще получат и мечтаната повиквателна за Катар

Проблемът с Азмун

С такава обаче сензационно може да се размине голямата звезда Сердар Азмун. Връщаме се малко по-нагоре в текста, където ви споменахме, че единствено Али Даи се опълчи на ислямската република за зверствата на нравствената полиция. Преди няколко седмици обаче примерът му изненадващо последва и "визитната картичка" на иранския футбол. Азмун публикува дълъг пост във Фейсбук, чрез който призна, че е принуждаван да мълчи по тежката тема, но намери начин и да възхвали смелостта на иранските жени.

Снимка 592078

Източник: EPA/БГНЕС

Мнозина в родината му моментално призоваха да не бъде допускан до участие на Мондиал 2022, но Сердар все пак игра в контролата със Сенегал. Проблемите за звездата обаче не приключиха със строго мъмрене. Този път здравословен малшанс застигна нападателя на Байер (Леверкузен), който на 6 октомври се контузи преди мача от груповата фаза на Шампионската лига срещу Порто. Говори се, че времето за неговото възстановяване ще бъде между 6 и 8 седмици, което поставя под сериозна въпросителна участието му в Катар.

30 дни до най-мащабното, най-скъпото и “най-странното“ Световно първенство по футбол

30 дни до най-мащабното, най-скъпото и “най-странното“ Световно първенство по футбол

Това ще бъде Мондиал №22 в историята на футбола

Добър износ на качествени футболисти

Въпреки някои документални проблеми, които отбори от ЕС имат с картотекирането на ирански футболисти, ислямската държава може да се похвали с повече от добър износ на свои играчи, най-вече за Стария континент. Най-добрите играчи в "Отбор Мели" отдавна развива качествата си зад граница. Именно те формират и модерната игрова визия, която тимът демонстрира по време на своите мачове.

Халфът Саман Годос е единственият представител на страната във Висшата лига на Англия, като играе за Брентфорд. Алахяр Сайдаманеш пък е дивизия по-надолу в Хъл Сити. Алиреза Джаханбахш дълги години игра за Брайтън, но сега смени обстановката с повече от престижен трансфер в нидерландския колос Фейенорд. Преминаваме през звездите в атака Азмун и Тареми, които съответно носят екипите на Байер (Леверкузен) и Порто. Гърция, Катар, Хърватия, Турция, Дания, ОАЕ и Белгия пък допълват географията на местата, където национали на Иран играят на много високо ниво.

Снимка 592079

Източник: EPA/БГНЕС

Формацията: 4-3-3 или 4-5-1

През месец септември Иран изигра две престижни контроли. На 23 септември беше победен не кой да е, а грандът от Южна Америка - Уругвай, с 1:0. Няколко дни по-късно се стигна и до хикс с шампиона на Африка - Сенегал. В тези срещи Карлош Кейрош пробва две различни формации според предварително изградения от него игрови план. Срещу "албиселесте" той бе доста дефанзивно настроен, насищайки халфовата линия с петима полузащитници, четирима бранители отзад, а в атака самотник беше Меди Тареми, реализирал и единствения гол в проверката. За следващата контрола иранците заложиха на 4-3-3, като динамиката идваше най-вече от предните позиции, където триото Голизадех - Тареми - Ансарифард съумяха да създадат достатъчно напрежение за африканските си опоненти от Сенегал.

Снимка 592046

Източник: GettyImages

Наблюденията върху този тим показват, че дори и да са здрави, двете звезди Азмун и Тареми въобще не могат да си партнират на терена. Когато единият от тях е титуляр, другият изчаква своя шанс от резервната скамейка, и обратното. Сега потенциалната тежка травма на Сердар намалява избора на националния селекционер, който се очаква сляпо да се довери на Тареми. Малко зад гърба му трябва да действат Али Голизадех и Алиреза Джаханбахш, а тримата в центъра на терена ще са Сайед Езатолахи, Саман Годос и Ехан Хайсафи. Карето в отбрана пред вратаря Алиреза Беирнаванд пък би трябвало да бъде Милад Мохамади, Садег Мохарами, Маджид Хосейни и Хосейн Канаанизадеган.

Силни и слаби страни

Иран е изключително добре подреден отбор, който има ли за цел да играе дефанзивно, би могъл да се превърне в невъзможен опонент за преодоляване. Трябва да отбележим, че героите на този текст имаха 7 сухи мрежи през квалификационния цикъл. И докато в атака "Гордостта на Персия" се прехласва по Тареми и Азмун, ситуацията е доста по-различна в средата на игрището, където определено липсва креативност. Азиатците трудно са и този тим, който да владее топката през по-голям интервал от футболния двубой.

Снимка 592044

Източник: GettyImages

ИГРАЧИ

Националният тим на Иран може да се определи като селекция, която разполага с играчи на зряла футболна възраст. Голяма част от настоящите състезатели в тима на Кейрош са между 28 и 32 години. Това означава, че Мондиал 2022 донякъде е и техният последен шанс да демонстрират качествата си на такава голяма сцена. Определено обаче има представители от селекцията на "лъвовете", които заслужават вашето по-специално внимние.

Еквадор - със скандал към прогрес

Еквадор - със скандал към прогрес

Футболистите на "Ла Три" са жадни за световна слава

Първият е централният бранител Мажид Хосеини. Роденият през 1996 година защитник дебютира за националния тим през 2018-а. Може да се похвали с добра кариера зад граница, като има над 50 мача за гранда Трабзонспор. В момента брани цветовете на друг тим от южната ни съседка Кайсериспор. Вече има и опит на световни първенства, като през 2018 изигра по 90 минути срещу Испания и Португалия.

Саеид Езатолахи е друг от сравнително младите играчи в състава на персийците. На 26 години той има важна роля със своите действия в халфовата линия. Типичният "разбивач", който играе пред карето в отбрана, а при нужда дори може да бъде преквалифициран на централен защитник. Изключително здрав физически със своите 1.90 м, Езатолахи може да се похвали с много сериозен международен опит. Има пет мача за "С"-отбора на Атлетико (Мадрид), а след това премина през Ростов, Анжи, Амкар, Рединг, Ойпен и датският Вейле. През тази година изкара шест месеца в катарския Ал Гарафа. Наскоро предприе крачка да се завърне в своята родна, като облече екипа на местния колос Естеглал.

Снимка 592050

Източник: GettyImages

Алиреза Джаханбахш е един от най-разпознаваемите играчи в сегашната селекция на иранците. Притежава безкраен опит с националната фланелка, като зад гърба си има участие на две световни първенства и три азиатски купи. За три години беше част от Брайтън в английската Висша лига, което беше и голямата радост на футболните фенове в ислямската държава. Най-добрите му мачове за "чайките" бяха под ръководството на мениджъра Греъм Потър. През 2021 година Алиреза предприе решението да се завърне в Нидерландия, където се изгради професионално с екипите на НЕК и АЗ Алкмаар. Така на 17 юли Джаханбахш подписа с Фейенорд, а с ротердамци дори взе участие в историческия първи финал от турнира на УЕФА - Лига на конференциите.

Снимка 592051

Източник: GettyImages

Али Голизадех също е от футболистите с международен опит. 26-годишният техничар е част от белгийския Шарльороа, като е продукт на една от най-популярните школи в Иран - тази на Сайпа. Преминал е през всички национални гарнитури и минава за любимец на Карлош Кейрош като именно португалецът е този, който му дава шанс за изява в мъжкия тим на "лъвовете". Дебютът му е на 17 март, 2018 година, когато бележи два пъти в мрежата на Сиера Леоне. Попада сред избраните футболисти за Мондиал 2018 в Русия. Вече има над 100 мача по белгийските терени и отбелязани над 20 попадения.

Карим Ансарифард ще подобри куп рекорди с участието си на форума в Катар. Опитният нападател най-вероятно ще запише оптимален брой мачове на своето трето световно първенство. Лидер по този показател е Мехди Махдавикия (6 мача), докато Карим е с 4. Може да се превърне и в голмайстор на "лъвовете" за турнира изобщо. Втори е по участие с националната фланелка на Иран от сегашния състав на Кейрош, като със своите 94 мача отстъпва единствено на капитана Ехсан Хайсафи (121).

През 2012 година е обявен за един от най-вълнуващите млади таланти в света заедно с Хавиер Ернандес и Джак Уилшир. Кариерата му преминава през Осасуна, Паниониос, Олимпиакос, Нотингам, Ал Саилия, АЕК, а от лятото на 2022 година и кипърският Омония (Никозия).

Мехди Тареми определено е голямата надежда на Иран за голове и победи на Мондиал 2022. Нападателят вече е на 30 години и далеч не е онзи несигурен стрелец, който помним от терените в Русия преди четири лета. От 2020 година футболният свят вече добре познава качествата на Тареми, след като той стана фундаментална част от португалския гранд Порто. Има 41 гола в 75 участие за "драконите". Има цели четири отличия с тима от "До Драгао", а също така може да се похвали и с редовно участие в групите на Шампионската лига.

Снимка 592052

Източник: GettyImages

ПРОГНОЗА ЗА КЛАСИРАНЕ

Иран със сигурност няма да се даде без бой в своята група В. САЩ, Уелс и Англия обаче изглеждат прекалено голямо предизвикателство за селекцията на Карлош Кейрош. Погледнем ли малко по-смело, твърде вероятно е "Гордостта на Персия" да обърка сметките на някои от гореспоменатите три национални тима, но сякаш третата позиция е оптималното, което може да очакваме от тях на Мондиал 2022. Даваме ви и "храна за размисъл". Иран винаги си е тръгвал от петте си Световни поне с точка. Традицията ще бъде продължена, а ще видим ли надграждане, предстои да разберем от лошите герои на международния футболен форум.

Катар - "мъни-мъни" и футболът е пари!

Катар - "мъни-мъни" и футболът е пари!

TOПСПОРТ започва с представянето на отборите, които се класираха на Мондиал 2022

МАЧОВЕТЕ В ГРУПОВАТА ФАЗА НА МОНДИАЛ 2022 (ГРУПА "В")

21 ноември, 15:00 АНГЛИЯ - ИРАН, стадион Халифа Интернешенъл (Доха)

25 ноември, 12:00 УЕЛС - ИРАН, стадион Ахмад бин Али Стейдиъм (Ал Райан)

29 ноември, 21:00 ИРАН - САЩ, стадион Ал Тумама Стейдиъм (Доха)

Снимка 592049

Източник: GettyImages

ИРАН НА СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА

1978 Аржентина - Отпада в първия кръг (14 място в крайното подреждане)

1998 Франция - Отпада в групите (20 място в крайното подреждане)

2006 Германия - Отпада в групите (25 място в крайното подреждане)

2014 Бразилия - Отпада в групите (28 място в крайното подреждане)

2018 Русия - Отпада в групите (18 място в крайното подреждане)

Общ баланс: 15 мача - 2 победи, 4 равенства, 9 загуби, при голова разлика 9:24

ТОП 3

НАЙ-МНОГО МАЧОВЕ ЗА ИРАН

1 Джавад Некунам - 151 мача (изиграни в периода 2000 - 2015)

2 Али Даи - 149 мача (изиграни в периода 1993 - 2006)

3 Али Карими 127 мача (изиграни в периода 1998 - 2012)

НАЙ-МНОГО ГОЛОВЕ ЗА ИРАН

1 Али Даи - 109 гола (отбелязани в периода 1993-2006)

2 Карим Багери - 50 гола (отбелязани в периода 1993-2010)

3 Сердар Азмун - 41 гола (отбелязани в периода 2014 - )

Снимка 592045

Източник: GettyImages

ПОТЕНЦИАЛЕН СЪСТАВ НА ИРАН ЗА МОНДИАЛ 2022:

ВРАТАРИ: Алиреза Беиранванд (Персеполис), Амир Абдедзадех (Понферадина), Хюсеин Хосейни (Естеглал)

ЗАЩИТНИЦИ: Мортеза Поуралиганджи (Персеполис), Ехсан Хайсафи (АЕК Атина), Милад Мохамади (АЕК Атина), Садег Мохарами (Динамо Загреб), Маджид Хосейни (Кайзериспор), Рамин Резаейан (Сепхан), Рузабех Чешми (Естеглал), Хосейн Канаанизадеган (Ал Ахли)

ХАЛФОВЕ: Вахид Амири (Персеполис), Мехди Тораби (Персеполис), Алиреза Джаханбахш (Фейенорд), Омид Ебрахими (Ал Уакра), Саеид Езатолахи (Вейле), Саман Годос (Брентфорд), Али Голизадех (Шарльороа), Али Карими (Кайзериспор), Амирхюсеин Хюсеинзадех (Шарльороа)

НАПАДАТЕЛИ: Карим Ансарифард (Омония), Сердар Азмун (Байер Леверкузен), Мехди Тареми (Порто), Кавех Резаей (Трактор), Шахаб Заеди (Академия Пушкаш), Мохамед Моеби (Естеглал)

Отварят зони за изтрезняване на Мондиал 2022

Отварят зони за изтрезняване на Мондиал 2022

Открити са и още пунктове за продажба на алкохол в страната