Очаквано световната квалификация между Испания и Косово (3:1) беше съпътствана от скандали. Ведин момент дори имаше голяма вероятност това изобщо да не се изиграе. Проблемът е, че Испания не признава Косово като държава, а го нарича "територия".

Гостите бяха заплашили да бойкотират срещата, ако към тях не бъде проявено нужното уважение, характерно за всички международни мачове. Първоначално испанците не искаха да пускат химна на съперника, но в крайна сметка го сториха.

Испания победи Косово с 3:1 в световна квалификация

Испания не призна Косово и на футболния терен

Този път Ла Фурия не подцени своя опонент

По време на самото излъчване обаче местната испанска телевизия намери друг начин, за да демонстрира, че третира противника различно. Съкращението на името на Косово в резултата беше изписано с малки букви "kos", докато това на испанците беше с големи - "ESP".

Оказа се, че от УЕФА са били отбелязали името на гостите по нормален начин - "KOS", но домакините са решили да го променят. По време на самата среща испанските коментатори наричаха косоварите "отборът на косоварската федерация" и "футболистите от федерацията на Косово".

На пресконференцията на гостите пък ден по-рано местен журналист отказваше да назове името "Косово". Той упорито обясняваше, че въпросът бил към "селекционера", та се наложи пресаташето на отбора да настоява да се уточни за чий селекционер точно става дума.

Испания е една от петте членки на Европейския съюз, които не признават официално Косово като независима държава. Останалите са Словакия, Гърция, Кипър и Румъния.