Легендарният треньор Георги Василев коментира пред ТОПСПОРТ предстоящите два полуфинала на Мондиал 2018. Днес Франция се изправя срещу Белгия, а в сряда Хърватия ще премери сили с Англия. 

Гочето е на мнение, че "петлите" и "червените дяволи" трудно могат да се изненадат, като очаква именно победителят от тази двойка да спечели световната титла. 

Специалистът коментира, че в двубоя между "трите лъва" и "ватрените" ще се противопоставят два различни стила. 

Мнозина определят сблъсъка между Франция и Белгия като финал преди финала. Вие как мислите?

- Струва ми се, че при друго съпоставяне на силите в тези потоци, които се получиха, можеше да има и друго развитие на Световното първенство. Факт е, че тези два отбора ще спорят за място във финала. Франция има достатъчно титли и традиции на такива турнири. Белгийският отбор е загатвал от време на време за възможностите си, но този път от самото начало тръгна много силно. Показа мощта си и компакността, с която разполага.

Не бих казал, че двата отбора са кой знае колко различни по стил. Имат добри индивидуалности, имат и отборни решения, които дават техния облик. Знаем как Белгия успя да елиминира Бразилия - с остри и бързи контраатаки. Сега, по всяка вероятност, и двата отбора ще се опитат да използват своите предимства в играта. Може да се съпоставят една доста стабилна защита и от едната и от другата страна. Белгийската халфова линия върши много обемна работа по терена. Еден Азар и Кевин де Бройне създават и много голови положения за самите тях и своите съотборници. Според мен Белгия има предимство в атака с наличието на Лукаку.

Пламен Крачунов пред ТОПСПОРТ: Финалът на Мондиал 2018 ще бъде Франция - Хърватия

Пламен Крачунов пред ТОПСПОРТ: Финалът на Мондиал 2018 ще бъде Франция - Хърватия

"Не се изненадах от отпадането на Германия и Аржентина"

Франция разчита на по-елегантна атака. Двата отбора се познават отлично добре. Надявам се да не се стигне до мач, който е повече тактически ангажиран.

Роберто Мартинес вече успя да изненада тактически селекционера на Бразилия. Очаквате ли и днес да се опита да го направи с Дидие Дешан?

- Нищо чудно. Тези неща са нормални, според класата и постройката на съперника. Когато знаеш му страни, винаги се опитваш да го изненадаш. Нищо чудно и днес да бъде предприет такъв ход, като този с Маруан Фелайни.

Снимка 367053

Източник: GettyImages

Видяхме две лица на защитата на Белгия в последните две срещи. Много разколебана срещу Япония и отлично представяне срещу Бразилия...

- Срещу Япония начинът на игра на Белгия предразполагаше за опасни контраатаки, от които азиатците се възползваха. Аз мисля, че в днешния мач това няма да бъде разрешено. Те добре си дават сметка за силата на атаката на Франция. Не вярвам защитата на белгийците да бъде преодоляна така леко днес, както беше срещу Япония. Пак казвам, че двата отбора се познават много добре и трудно биха могли да се изненадат.

Ще съумее ли Белгия да вземе още един скалп на фаворит?

- Имам чувството, че Белгия върви много последователно, с изключение на мача с Япония. Не прави сериозни колебания в играта си. В същото време Франция допуска грешки. Не винаги представянето на отбора е убедително. Мотивацията на двата отбора ще бъде на 100%. Не бих се ангажирал с прогноза.

Снимка 367049

Източник: GettyImages

Ако приемем, че присъствието на Белгия и Франция на полуфиналите е очаквано, то може ли да кажем, че наличието на Англия и Хърватия в Топ 4 е изненада?

- Не подценявам нито Хърватия, нито Англия, но впечатлението ми е, че потокът, в който попаднаха беше по-лесен. Нищо чудно някой от тях да стане Световен шампион. При тях придвижването до полуфиналите беше по-леко. Хърватия е изключително силен отбор. Разполагат с модерни и много добри футболисти. Теса по-технични, с интересни ходове. Имат много силна срена линия. Англичаните са по-разгадаеми. При тях има много физическа мощ. Те са много силни при статичните положения. Два различни стила се противопоставят един срещу друг.

До колко това, че Хърватия игра два мача с продължения може да окаже влияние върху представянето на отбора в чисто физически план?

- Това е важен фактор. Два мача поред с продължения в такъв турнир е голямо изчерпване на ресурс и енергия. Дано умората не окаже голямо влияние. Надявам се в този мач техника на хърватите да излезе на преден план, а не физическия заряд.

Снимка 367186

Източник: FIFA.com

Хърватия успя да продължи напред след два мача с дузпи. Това като че ли говори, че тимът е доста устойчив психически ...

- По начало Хърватия са дошли на Световното първенство с убеждението, че са силен отбор. Че имат много голям потенциал. Те имат характер и самочувствие, че няма кой да ги спре.

Кой ще излезе краен победител в този сблъсък?

- Не бих казал, че имам фаворит. На една стъпка от битка за титлата са и смятам, че ще бъдат пределно мотивирани да стигнат до финала, защото едва ли скоро ще им се отдаде подобна възможност. Лично аз ще съжалявам, който и да загуби.

Снимка 367142

Източник: GettyImages

Кой е Вашият фаворит за световната титла?

- Логично е да се мисли, че победителят ще бъде от двойката между Франция и Белгия. Не искам да се наемам с прогноза.