Изтекоха първите 100 дни от завръщането на Велизар Димитров в Миньор Перник. Началото бе трудно и белязано с напрежение по оста "Стадиона на мира" - Локо Пд, след като изпълнителният директор на смърфовете Павел Колев заяви, че финансови средства са отклонявани и с тях е подпомаган жълто-черният клуб. Потърсихме изпълнителния директор на чуковете, за да ни разкаже каква е в момента ситуацията, готов ли е тимът за завръщане в професионалния футбол, какви са плановете за бъдещето, а и как вижда битката за президентския пост на БФС. Ето какво каза той в интервю за "Тема Спорт".

Г-н Димитров, изминаха повече от 3 месеца, откакто се завърнахте в Миньор Перник, който тогава бе в доста трудна ситуация. Наложи се клубът да излиза с декларация, че не дължи нищо на Локо Пловдив. Оказа се, че сте заварили сериозни дългове. Какво е положението сега?

- Да, тогава се наложи да обясним на обществеността, че всъщност Миньор не е бил финансово захранван от Локомотив, както заяви техният изпълнителен директор Павел Колев. С него проведохме разговор и уточнихме нещата. Истината е, че за периода, в който не бях в клуба, бяха натрупани задължения. Дължаха се по няколко заплати и премии на играчи и служители, изоставахме с плащанията към НАП, както и към контрагенти. Наложи се в движение да преструктурираме бюджета. Съкратихме някои плащания, свихме се... Сега мога да кажа, че вече виждам светлина в тунела и по план следващия месец ще сме изчистили всички дългове.

Как става това в клуб от В група, където приходите не са кой знае какви?

- Щастлив съм, че с моето завръщане отново спечелихме за каузата "Миньор" кмета г-н Станислав Владимиров, който оказа безценна помощ. Представих му план, проект и своята визия за развитието на футбола в града. Той е човек, който много обича спорта и откликна. Благодарение на него, на общината и на спонсори сме на път да имаме отново един стабилен финансово клуб. Тук искам да подчертая, че не става въпрос за място, където се пръскат безразборно средства и се къпем в лукс, но играчи, треньори и служители да получават редовно заработеното, да посрещаме текущите нужди и да не трупаме задължения. Това ще ни позволи да работим спокойно и да следваме предначертания план.

Думите ви за съвместната работа с общината звучат дори нереалистично, след като в месеците след местните избори два отбора престанаха своето съществуване. В Етрополе, които бяха ваши съперници, и Лом футбол вече няма, а Хебър е на ръба на оцеляването...

- Тук е отново мястото да благодаря на г-н Владимиров. Нашето партньорство с общината е изключително чисто. Ние предоставяме отчет за всяка похарчена стотинка и убедихме хората, че единствената ни цел е Перник да има футболен отбор, с който да се гордее.

Преди година и половина обаче кметът спря издръжката на клуба заради хулигански прояви на феновете...

- Още при завръщането си аз проведох среща с лидерите на привържениците. Разбрахме се, че "Стадионът на мира" ще е място, където любимият отбор се подкрепя безрезервно, но това ще бъде спокойно място, на което ексцесии няма да има. Това бе моето условие. Стиснахме си ръцете и резултатът е налице.

Вие говорите за финансова стабилност, но Миньор е един от клубовете, чийто генерален спонсор е бетинг компания. Знаем за проблемите на този бизнес с данъците, държавата... Очаква се този финансов поток да бъде драстично намален. Как ще се отрази на Миньор?

- Със сигурност няма да е лесно. Това важи за почти всички клубове в България. Очаквам да има такива, които няма да могат да продължат участието си в първенствата. Ние все още нямаме пълна яснота каква дупка в бюджета ще се появи, но вече водим преговори с евентуални партньори и спонсори.

С всички тези неизвестни относно бъдещото финансиране, Миньор е лидер в Югозападната Трета лига. С 16 точки аванс пред Вихрен (б.а. - тимът от Сандански е трети, а вторият ЦСКА II няма право на промоция) мислите ли вече за Втора лига?

- Това, че сме с 16 точки преднина, не ни дава право на отпускане. Отборът е нов и тепърва трябва да се надгражда и израства в спортно-техническо естество. Не бива да си мислим, че вече сме се завърнали в професионалния футбол, защото това ще изиграе лоша шега на всеки, който се пусне по течението. Допуснахме загуба в предишния кръг с 2:4 от Сливнишки герой. Надявам се тя да послужи за обеца на ухото и ако някой се е бил вдигнал по-високо, трябва бързо да стъпи здраво на земята.

Какво е нивото в Трета лига?

- Има приятни отбори и интересни футболисти, но като цяло смятам, че трябва да е доста по-високо, за да бъде тази група естествен донор за футболисти към професионалния футбол.

В дългосрочен план какви са целите ви?

- Не са по-различни от онези, които бяхме започнали и с Христо Янев. Изграждане на силен отбор, който да играе красив, модерен, доминиращ футбол. Силна и продуктивна школа и постепенно налагане на собствени кадри, но за да се случи това, трябва да изминем дълъг път. Говорим за база, организация, повишаване на квалификацията, стратегия...

Обсъждахте ли с наставника Христо Господинов селекция за Б група?

- Първо, искам да заявя, че съм много впечатлен от работата и отношението на Христо Господинов. Аз не го познавах и дори имаше хора, които ме питаха дали със завръщането ми няма да се стигне и до треньорска смяна. Много бързо обаче се убедих, че той е изключителен професионалист с интересни идеи, визия и философия за футбола. Нямаше причина да търсим нов треньор. Той има моето доверие и пълната ми подкрепа. На този етап не сме коментирали привличането на нови футболисти. От една страна, все още не знаем с какъв бюджет ще разполагаме, а от друга, ние имаме достатъчно опитни състезатели, които дълго време са били в А и Б група. През зимата си върнахме Божидар Васев и Калоян Йосифов. Привлякохме Калоян Радков от Етрополе. Имаме Сашо Александров, Георги Купенов, Дидо Христов, Мишо Орачев... Това са все утвърдени имена, които са лидери и могат да поведат по-младите. Не смятам, че като качества те отстъпват на играчите на другите отбори. Повечето от тях бяха в състава под ръководството на Христо Янев, когато само съдийски решения ни попречиха да играем бараж за влизане в А група.

Някак естествено идваме на темата за предстоящия конгрес на БФС. Доста кандидати се появиха вече...

- Това е добре. Повече кандидати по принцип означава повече идеи, по-голям избор... Друг е въпросът, че някои от кандидатурите са, меко казано, странни.

Миньор има ли своя фаворит? Кого ще подкрепите на Конгреса?

- На първо място ние искаме новият президент на Централата да скъса с порочните практики и най-сетне да започне нещо градивно във футбола. Имаме своя фаворит и ако се наложи, ще го обявим преди Конгреса. Но си мисля, че ще стане ясно и по-рано.

Миньор (Перник) осъществи силен трансфер

Миньор (Перник) осъществи силен трансфер

"Миньорите привлякоха Божидар Васев"