В последните дни крайният резултат от основната среща на бойната галавечер SFC 9 между Камен Георгиев и Калоян Колев предизвика редица реакции. И в двете посоки.

Беше отсъдено равенство.

Всяка от страните претендираше, че заслужава повече победата.

Снимка 405621

Източник: LAP.bg

Днес организаторите публикуваха записа от целия двубой. В срещата със сигурност имаше много обрати, но с оглед всичко, което можем да видим, преценим, преброим и съобразим в сблъсъка, победител трябва да има.

Снимка 446379

Източник: LAP.bg

Това не е равенство.

В никакъв случай.

Прекалено много са компонентите, които видяхме:

- страйкинг

- кейдж контрол

- контрол на земя

- опити за събмишън

- опити за тейкдаун и осъществени такива

Както и някои от доказаните специалисти в залата констатираха - равенството не изглежда реално, на база предложеното от двамата, а и множеството варианти мачът да бъде оценен.

Нека направим една разбивка по рундове. Гледаме всяка секунда от видеото и записваме впечатленията си.

Подчертаваме дебело - авторът на този материал е редактор и коментатор на подобни събития. Но не съдия и не е последна инстанция! Предлага се мнение, гледна точка, а не задължаваща крайна оценка.

РУНД 1

Атака на Калоян Колев. Продължителна. Контрол на клетката и нанасяне на многобройни удари. Точни удари, а не просто маркиращи. Тейкдаун в полза на Колев. Двамата са разделени от съдията. Атаката на по-младия боец можеше да бъде оставена още няколко секунди, за да е ясно дали ще може да извлече максимума от нея.

Снимка 446942

Източник: LAP.bg

РУНД 2

Тейкдаун в полза на Калоян, но след това опит за събмишън на по-рутинирания Георгиев. Опитът продължава 20 секунди. Калоян се измъква. Контрол на земя от страна на Калоян Колев. По време на този контрол съдията сякаш прибързано връща бойците в стойка. Можеше да ги остави още малко. Виждали сме не една и две подобни ситуации и то на доста по-висок ранг състезания, в международни вериги. Следва серия от удари в полза на Георгиев. Но също така и нова порция кейдж контрол за съперника му. Неуспешен опит за тейкдаун на Камен Георгиев.

РУНД 3

Оувърхенд на Камен Георгиев в самото начало. Неуспешен опит за тейкдаун на Колев, последван от нов събмишън атемп на Георгиев. Не следва обаче закачане, нито свличане на земята. Ситуацията в даден момент дори може да се разглежда като кейдж контрол за Калоян.

Снимка 446941

Източник: LAP.bg

Контрол на Колев. Удари в полза на Колев. В последните 7 секунди Камен Георгиев захваща по перфектен начин Калоян Колев, заключва и краката. Този път сякаш гилотината ще се получи. Но идва последният сигнал.

Мачът не е равен.

Камен Георгиев е и винаги ще бъде един от най-славните български бойци, които някога сме имали. Излишно е да изброяваме превъзходствата и качествата, камо ли пък титлите му. Истинско вдъхновение за всеки, поел по пътя на бойните спортове.

Снимка 446944

Източник: LAP.bg

Калоян Колев е непобеден. Все още никой не е успявал да му се противопостави и да изглежда като равен с него в клетката. Единственият, който направи това бе Камен, като последните им два мача бяха радост за окото на всички представители на техните щабове, на всички зрители по телевизията, на всеки един фен.

Снимка 446943

Източник: LAP.bg

Но Калоян Колев спечели тази среща.

Вероятно с 2-1 съдийски гласа.

Важна забележка: Оценката е лична и с нея не е ангажиран никой друг в ТОПСПОРТ, освен авторът на този материал. И ако някой се почувства засегнат от нея, нека не забравя, че ролята на журналистиката, наред с много други отговорности, е да бъде безпристрастна.

Текущото изложение е изготвено заради молбата на представители и на двете участвали в битката страни да чуят позицията на ТОПСПОРТ, а не цели позитиви, рейтинг или собствена полза от спорната ситуация.

Снимка 446378

Източник: LAP.bg