Три българки са полуфиналистки на европейското първенство по борба, което се провежда в румънската столица Букурещ.

Европейската шампионката от миналата година Биляна Дудова, която сега участва в по-горна категория до 59 кг, не загуби точка срещу съперничките си. На старта тя преодоля представителката на Беларус Катерина Янушкевич с 800, а на четвъртфиналите Рамона Галамбош (Унгария) с 4-0. За място на финала световната вицешампионка ще се сбори с туркинята Елиф Ясълърмак, европейска шампионка от миналата година. Полуфиналните схватки започват в 17:15 часа.

Красен Кралев и Стефка Костадинова бяха гости на Европейското по борба

Красен Кралев и Стефка Костадинова бяха гости на Европейското по борба

Днес председателят на БОК ще има среща с ръководството на румънския национален олимпийски комитет

Трикратната европейска шампионка за девойки Миглена Селишка също беше много убедителна в категория до 50 кг. Тя тушира Стефания Причепуто (Румъния), а след това се наложи над Табата Груневалд (Франция) с 4-1. В полуфиналите Селишка ще излезе срещу Ксения Станкевич (Беларус), трета от европейското до 23 години.

В категория до 55 кг Евелина Николова разби с технически туш с 18-10 полякинята Алисия Чизович. Евелина тушира на четвъртфинала Мариана Драгутан (Молдова). За място на финала Николова ще се изправи срещу румънката Андреа Ана, трета на световното до 23 години.

В категория до 68 кг София Георгиева отстъпи на четвъртфиналите от Ирина Нетреба (Азербайджан) с 2-3, но има шанс да продължи на репешажите, ако съперничката ѝ победи украинката Алла Черкасова на полуфинал.

В тежка категория до 76 кг Мария Оряшкова, петкратна световна шампионка по самбо, нямаше същия късмет. Тя загуби от Камиле Гаукайте (Литва) с 3-4. Литовката отстъпи в  следващата си схватка и сложи край на участието на българката.

Утре стартират и останалите ни боркини. Тайбе Юсеин ще брани титлата завоювана през миналата година. В петък участието си започват мъжете в класическия стил.