Първата ми мисъл, когато видях новината в американските медии в четвъртък беше: "Това няма как да бъде истина...".

Побързах да се убедя в обратното. Не ми се щеше да повярвам, че един от най-добрите бойци в историята на UFC за всички времена е отново в ареста.

За съжаление снимката му от районното управление в Албакърки, с номерчето, което държи в ръце и на фона на скалата за измерване на ръста, се оказа съвсем истинска.

"Джон Джоунс е бил задържан за нерегламентирано използване на огнестрелно оръжие. И "под въздействие на алкохол", докато шофира". Нещо подобно гласеше официалната информация на властите. Цитирам по памет.

Снимка 307185

Източник: GettyImages

Да го прави за привличане на вниманието - едва ли. Той си има и без това достатъчно фенове и разполага с цялото внимание, което му е необходимо.

Да го е направил от скука - отново звучи съмнително. Колко да му е скучно? Нима два дни по-рано не беше точно той звездата, публикувал в социалните мрежи послание, подканващо към спазване на правилата и регулациите в условията на коронавирус пандемията.

"За първи път в историята можем да спасим човечеството, лежейки пред телевизора. Без да правим каквото и да било. Нека поне този път не прецакваме нещата".

Това гласеше призивът на Джоунс в един от профилите му в социалната мрежа...

Иронично, нали?!

Снимка 404098

Източник: GettyImages

Или Джон има страшно нелепи съветници, убеждаващи го, че няма лоша реклама, или остава само едно логично обяснение.

Че той просто е такъв.

Да, може би най-великият боец в UFC за всички времена, както всички го окачествяват. Но същевременно и намиращ се в изключително тежък конфликт със самия себе си, отрицателен представител на категорията "звезди".

Аргументи, от сорта на това колко е тежка славата и как е трудно да се справи човек с нея, никак, ама никак не ме интересуват.

Когато си шампион, ти носиш отговорност.

Снимка 305599

Източник: fightsports.tv

Не можеш единствено да се ползваш от позитивите на статуса си. Отговорността ти трябва да бъде водеща.

Защото подрастващите ти фенове, логично съгласяващи се с това, че си най-добрият, приемат не само начина ти на провеждане на  срещите в октагона като пример за подражание. А поведението ти въобще. На леке. На разглезена звезда, която не успява да потуши собствените си емоции. А иначе опълчил се на целия свят. И вследствие от това, негативите придобиват лавинообразен характер. Затрупват току-що позачистеното ти реноме. Което обгрижваш периодично с нови и нови просташки действия и нелепи изцепки.

Иди обяснявай след това на критиците на бойните спортове, че състезателите са възпитани и сдържани хора, които се бият и бушуват единствено когато се налага. Професионално.

Изведнъж поставяш не само собствените си фенове, но и всички, опитващи се да чистят ежедневно реномето на тези спортове, в неудобна ситуация. Да се обясняват вместо теб.

Снимка 307184

Източник: GettyImages

Съдията в Албакърки каза (по спомени отново пиша) при последната "проява" на Джон Джоунс извън октагона: "Дано не се видим отново, г-не". Последва рутинното "Да, сър. Надявам се".

Надеждата беше потъпкана. От самия Джоунс.

Ако всичко това бе фарс, лъжа, фейк нюз, недоразумение и т.н., всички с радост щяха поднесат извиненията си на американеца. Защото той беше, в продължение на много години, сърцето и душата на UFC. Лицето на организацията, заедно с "пилето" от Ирландия, по думите на настоящия шампион в лека категория. За добро или за лошо.

За съжаление "фейк нюз" нямаше. И видеото от ареста го доказа:

Абсолютно подронващо авторитета на боеца е да бъде каран в обществена, публична среда да изпълнява подобни команди. Да върви с девет "миши" стъпки в една посока, да кляка и да става, да пази равновесие, да се извинява и да се държи като млада дама с органите на реда, получавайки в замяна на това само команди, които да следва. Изглежда жалко, но има само един виновен за това...

Вярно е, не можеш да очакваш от човек, който си изкарва прехраната, счупвайки от бой други състезатели, да кротува и да пие топло мляко всяка вечер преди лягане. Много от бойците имат и негативи, заложени в характера им. Нещо диво и трудно за овладяване. Но по-добре мляко, отколкото водка и след това зад волана... Както самият Джоунс признава във видеото...

В последните месеци, а защо не и години, от брилянтния, нахакан младок, който можеше да свали три категории надолу, а също така и да качи поне една нагоре само за няколко седмици, остават все по-малко следи. От симпатягата, който оформи едно от най-интересните съперничества в надпреварата, от вдъхновяващия, сърцат боец, спомените започват да избледняват.

Снимка 415674

Източник: Twitter

Преди срещата си с Рейес (можем да я коментираме в различно изложение, има редица аспекти, които могат да бъдат засегнати), Джоунс даде уникално интервю. Хелуани допринесе за това то да бъде на толкова високо ниво.

Вярвах на това, което Джон Джоунс каза.

Разплаках се, когато той говори за своята майка.

Мотивира ме, когато разказа за пореден път как от кандидат-портиер и охранител на свободна практика е направил прехода към световната слава.

Усмихнах се леко, когато го чух да констатира смело, че все още нищо не сме видели от него. Но не предполагах, че той има предвид точно това... Дали сам е предполагал, че думите му могат да се обърнат по подобен начин срещу него? Казаното и написаното да бъде заличено от поредната му глупост? Едва ли.

Снимка 307187

Източник: GettyImages

Противоречието в характера на Джон Джоунс не го превръща в по-слаб боец.

Но със сигурност не го прави по-добър човек...