Шампионът по самбо в категория до 74 кг на Европейските игри в Баку Стсиапан Папу от Беларус спечели сърцата на зрителите с невероятната си спортсменска постъпка. На финала той се наложи над представителя на домакините Амил Гасимов, но въпреки това беше изпратен с бурни ръкопляскания от местната публика.

След края на финалния мач азербайджанецът остана да лежи на тепиха превиващ се от силни болки. Белорусинът видя това и вместо да се радва на своята победа, веднага помогна на съперника си, който е световен шампион и бе фаворит за златото и в Баку. Папу вдигна Гасимов и го пренесе извън тепиха, с което си заслужи ръкопляскания от петте хиляди зрители в залата.

"В първия момент просто бях щастлив, че спечелих. Но после видях, че той не стана и разбира се, му помогнах", сподели Папу след това. "Исках да му покажа моето уважение. Той се бори много добре във всичките си мачове, беше пълен с енергия и виждах, че иска да спечели много. Просто не искаше да се предаде."

Папу сподели, че изобщо не се е замислил, дали да помогне на Гасимов, тъй като и той самият е бил в подобни ситуации.

"Направих го, защото знам колко боли. Губил съм по този начин преди и знам болката."

Гасимов контузи десния си ахилес и напусна залата в инвалидна количка. "Познаваме се добре, защото сме се срещали много пъти. На тепиха сме съперници, но след мача, извън тепиха имаме добри отношения. Това е спорт, така че е нормално, че той ми помогна да стана и ме изнесе", сподели азербайджанецът.