Футболната легенда Христо Стоичков беше официален гост на церемонията по откриването на Световните първенства по таекуондо за кадети и младежи, които вече се провеждат в зала Арена Армеец в София. Стоичков се включи в приветствието към участниците по покана на президента на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев и зае мястото си на трибуната до Президента на Република България Румен Радев и до лидера на световното таекуондо д-р Чунгуон Чо.

България стартира с две победи в третия ден на световното първенство по таекуондо за кадети в София

България стартира с две победи в третия ден на световното първенство по таекуондо за кадети в София

В първата си среща Ерика Карабелева в кат - 44кг., не даде никакви шансове на своята съперничка

Нашата страна е първата, която провежда две световни първенства по този спорт в две различни възрастови категории. След края на церемонията Стоичков се спря пред журналистите, но не говори за футбол, а при въпрос за предаването на властта в Министерството на спорта днес директно си тръгна и отказа да продължи разговора с репортерите.

"Фантастично е малко да се каже! Нямам думи! Истински спектакъл! За първи път присъствам на такова събитие и ми се насълзиха очите да гледам какво е. Спортистът се ражда с характера си, както каза президентът Радев. С много хъс за победи", започна Стоичков, видимо впечатлен от удивителното бойно шоу, демонстрирано пред зрителите от отбора на World Taekwondo.

"Да получим домакинството на това Световно първенство е великолепно признание към нашата малка държава. Това е за първи път в историята - в една и съща година, в един и същи ден да бъде открито първенство в две възрастови категории. Това е незабравим момент за нашата държава. Поздравление за това, което се прави с любов и желание и целият свят може да види какво можем да направим.

Българският тим завърши на трето място на Балканиадата по джудо

Българският тим завърши на трето място на Балканиадата по джудо

Ето подробности

Все още не съм се видял с българските състезатели, защото до момента имах по-различни задължения. Но естествено, че искам да ги видя, да ги мотивирам още повече с това, което аз като спортист съм постигал. Те са млади, но пътят е пред тях и аз вярвам, че ще имат успехи в този спорт.

Самият Стоичков вече опита уменията си в този спорт и снощи в социалните мрежи беше разпространено видео, в което той чупи дъската.

"Не беше трудно! Левачката още държи. Така че ми казаха къде точно да попадне удара. И затова беше лесно за мене. Но определено е спорт, в който трябват много тренировки. Това е изкуство. Видяхте какво откриване направиха тези деца. Българският фактор е навсякъде.

"Българският спорт винаги е бил на първо място, каза още легендарният номер 8, попитан дали присъствието му и участието в откриването ще даде стимул на още млади хора да се занимават с таекуондо, а и други спортове. Още от детската градина трябва да има, после трябва да са на мястото си спортните училища, спортните паралелки. За да може децата да се развиват. Независимо в какъв вид спорт, но трябва да имаме подготвени специалисти, подготвени треньори. Но най-вече да покажем на децата, че искаме да работим с тях. Не само да си губим времето, а да им покажем, че искаме да работим и да им помогнем и да направим това, което самите те искат да постигнат - да станат добри спортисти. Засега не мисля, че изоставаме, но трябва да се надгражда", каза още Стоичков.

Аз като българин се гордея с всеки медал, който вземе наш спортист и като чуя химна. Няма по-голямо щастие, допълни Камата.

Христо Вълков остана на крачка от бронза на олимпийския фестивал по джудо в Словакия

Христо Вълков остана на крачка от бронза на олимпийския фестивал по джудо в Словакия

В директен спор за медала българинът отстъпи с ипон пред Матис Зейла от Латвия