Тримата най-добри състезатели по джудо на България изказаха своите благодарности към министър-председателя Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Причината Ивайло Иванов, Янислав Герчев и Ивелина Илиева да реагират емоционално в социалните мрежи беше, че Министерският съвет отпусна средства за организирането на Европейската купа по джудо, която ще се проведе от 31.01 до 03.02.2020 г., както и за Европейското първенство за мъже и жени, насрочено за април 2022 г.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на ММС за 2019 г. за подпомагане на спортни дейности

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на ММС за 2019 г. за подпомагане на спортни дейности

Европейската купа по джудо през 2020 г. е с ранг на квалификация за Игрите в Токио през 2020 г

Във фейсбук Ивайло Иванов, който е един от най-добрите джудисти в света в категория до 81 кг, сребърен медалист от Европейските игри в Минск и носител на медали от най-силните международни турнири в света написа:

"Радостен съм да съобщя, че днес правителството одобри необходимите средства за провеждането на Европейската купа по джудо и на Европейското първенство по джудо за мъже и жени през април 2020 година! Очакваме над 450 спортисти от 50 държави и над 60 официални лица да участват. Това е изключително важна новина за развитието на спорта у нас и за утвърждаването на авторитета ни на международно ниво!

Искам да благодаря лично на премиера Борисов и на министър Кралев за личния им ангажимент към развитието на джудото в България! Благодарение на срещата на Борисов и Кралев с президента на Европейския съюз по джудо Сергей Соловейчик през април тази година страната ни получи правото да организира спортния форум, който ще се проведе за първи път в България.

Европейското в България ще ни даде възможност за изява на световни и европейски първенства от най-висок ранг. Европейската купа е с ранг на олимпийска квалификация за Олимпийските игри в Токио през 2020 г. Европейското първенство по джудо за мъже и жени през 2021 г. е включено в календара на Световната джудо федерация и Европейската джудо федерация и носи 100% актив от точки в ранглистата".

Министър Кралев награди джудиста Ивайло Иванов за успеха му на Европейските игри в Минск

Министър Кралев награди джудиста Ивайло Иванов за успеха му на Европейските игри в Минск

Нашият спортист завоюва сребърен медал

Ивелина Илиева, която завърши на петото място на Световното първенство по джудо преди малко повече от месец също не скри радостта си:

"Огромни благодарности на премиера Бойко Борисов, спортния министър Красен Кралев и правителството за това, че са съпричастни към нашия спорт и осигуриха средства, с които ще можем да домакинстваме Европейска купа 2020 и първото Европейско първенство по джудо за мъже и жени 2022г. в София. Тяхната помощ е безценна, тъй като Купата е с ранг на олимпийска квалификация за Олимпийските игри в Токио през 2020 г. и за нас ще бъде от изключителна важност да се състезаваме на родна земя пред българската публика! Европейското първенство по джудо за мъже и жени през 2022 г. е включено в календара на Световната джудо федерация и Европейската джудо федерация и носи 100 % актив от точки в ранглистата. Очаква се в него да вземат участие 450 спортисти от 50 държави, техните екипи и 60 официални лица. Голяма гордост е, че Световното ще се проведе в държава като Япония, а Европейското - в нашата страна!".

Босът на федерацията по джудо премира Ивелина Илиева за медала ѝ от Ташкент

Босът на федерацията по джудо премира Ивелина Илиева за медала ѝ от Ташкент

В момента състезателката е 9-а в олимпийската ранглиста

Двукратният сребърен медалист от европейски първенства Янислав Герчев се присъедини с благодарност към премиера и спортния министър в социалните мрежи:

"Днес научих много радостна новина за българското джудо! Министерски съвет отпусна нужната сума за организирането на Европейската купа по джудо през 2020 г. и Европейското първенство през 2022 година. Искам да изкажа своята благодарност към премиера Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев за доверието и съдействието това да се случи, защото и двете състезания са от изключително значение за развитието на джудото в България. В последните години нашата столица е домакин на Европейски купи, но за първи път ще приеме Европейски шампионат при мъжете и жените. Като спортист мога да кажа, че няма нищо по-хубаво от това да защитаваш честта на България пред родна публика! Всички състезатели знаят колко важна е подкрепата от трибуните и какъв допълнителен стимул за по-добро представяне ни носи".

Министър Кралев се срещна с джудистите Ивайло Иванов и Янислав Герчев

Министър Кралев се срещна с джудистите Ивайло Иванов и Янислав Герчев

В момента и двамата ни състезатели са на позиции, които им осигуряват визи за Токио