В "Sofia Event Center" се състоя първата церемония по връчването на спортните "Оскари" за годината. Най-добрите спортисти, състезатели и треньори в сферата на бойните изкуства получиха престижните награди "Златен пояс" 2018. Националната асоциация на бойните спортове организира бляскавото събитие в центъра на столицата, на което присъстваха и бяха отличени звездите ни в бойните изкуства.

За призовете се бориха над 40 000 спортисти, които членуват в 12-те федерации на Асоциацията. Конкурентите се състезаваха в пет обособени категории - "Най-добър спортист - мъж", "Най-добър спортист - жена", "Най-добър треньор", "Ярка победа", "Вярност на традициите".

Всяка една от 12-те федерации раздададе и три индивидуални награди на своите бойци - най-добър спортист при мъжете за 2018 г, най-добър спортист при жените и най-добър треньор на годината. Именно измежду тях бяха отличени и големите победители за вечерта.

Паралелно с призовете, гостите и участниците станаха свидетели на зрелищно шоу, демонстрации и хореографии по карате киокушин, кикбокс и муай тай, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо и канадска борба. Церемонията продължи над три часа, като присъстващите побързаха да изразят възхищението си от видяното.

Снимка 392730

Източник: topsport.bg

Събитието бе открито от министъра на спорта Красен Кралев, който също така получи и изненадваща лична награда за приноса си в развитието и популяризирането на бойните спортове.

Големият победител за вечерта при мъжете бе световният и европейски шампион по шотокан карате Тихомир Тодоров. Планетарният номер едно в категория до 87 килограма бе награден от многократния първенец на Европа и света и двукратен олимпийски шампион Армен Назарян.

При дамите Мариела Любенова, световна шампионка по киокушин, получи приза си лично от Треньор номер едно за годината в българската борба Петър Касабов. Любенова триумфира в шампионата на планетата в Казахстан, а след това спечели и сребърен медал от Европейското първенство в Калининград.

Номер едно сред треньорите в бойните спортове за 2018 година стана главният мениджър на шотокан федерацията и треньор на националния отбор Димитър Тодоранов. Сенсей Асен Асенов връчи отличието на наставника на "лъвовете", под чието ръководство страната ни спечели три световни титли в шотокан карате.

Председателят на Българската федерация по кендо Александър Арабаджийски, който е част от света на това древно бойно изкуство от далечната 1990 година, бе отличен със Златен пояс "Вярност на традициите" - награда за съхранение на традициите в спорта чрез търпение, последователност, упоритост, непреклонност и отдаденост. Статуетката връчи бронзовият олимпийски медалист Тервел Пулев.

Кубрат Пулев пък награди с приз "Ярка победа" четирикратния европейски шампион и треньор на националния отбор по карате киокушин сенсей Захари Дамянов.

Снимка 392735

Източник: topsport.bg

Той е и четирикратен шампион на Америка в All American Open, има второ и трето място на Световно първенство на категории, две втори места на японски турнир на категории и веднъж на без категории. Основател на Спортен клуб "Нихонто" (Варна).

Снимка 392736

Източник: topsport.bg

Наградите на Националната асоциация на бойните спортове се организират за пръв път у нас и поставиха под светлините на прожекторите най-добрите от света на бойните изкуства, които през годините са прославили страната ни с десетки, дори стотици медали от международни състезания и със страхотни прояви на спортен дух, дисциплина и талант.

Асоциацията е учредена през 2015 година, за да подпомогне, подкрепи и популяризира бойните спортове в България. В нея членуват над 476 клуба от цялата страна и над 40 000 спортисти. Част от асоциацията са централите по кикбокс и муай тай, карате киокушин, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо, айкидо и канадска борба.

Снимка 392728

Източник: topsport.bg

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!