Днес в Пресклуб "България" президентът на Българска федерация "Джудо" доцент Румен Стоилов и вицепрезидентът Даме Стойков връчиха общо 4000 лева за медалите на "Гран При" турнира в Маракеш, който е олимпийска квалификация за Токио 2020.

Още през октомври миналата година новото ръководство на федерацията обеща да стимулира финансово всяко спечелено отличие на голямо международно състезание. За златния медал в мароканския град най-добрият ни състезател Ивайло Иванов в категория до 81 кг получи  3000 лв, а бронзовият медалист Янислав Герчев в категория до 60 кг бе зарадван с 1000 лв. Ивайло беше стимулиран парично през ноември миналата година, когато спечели турнира "Гран При" в Хага, след това и за сребърния медал през януари в Тел Авив. Янислав взе премия за сребърния си медал на европейското първенство за мъже и жени през април 2018 година, въпреки че Р. Стоилов и Д. Стойков заеха ръководните постове в джудото половин година по-късно.

Министър Кралев се срещна с джудистите Ивайло Иванов и Янислав Герчев

Министър Кралев се срещна с джудистите Ивайло Иванов и Янислав Герчев

В момента и двамата ни състезатели са на позиции, които им осигуряват визи за Токио

"Такова отношение на президент към състезателите не сме виждали. Румен Стоилов през цялото време беше с нас, на тренировките, в съблекалнята, по време на срещите. Интересуваше се от всичко", сподели Ивайло Иванов.

"Ивайло се контузи в гърба още във втората среща, но стигна до финала и победи с ипон", похвали го треньорът Атанас Герчев. Той е доволен и от своя син: "Янислав игра като по учебник", каза специалистът за своя възпитаник, който се контузи сериозно в ръката и игра с болка на турнира в Маракеш. За другите ни двама джудисти, Валентин Алипиев и Божидар Темелков, треньорът откровено каза, че им трябва още доста време, за да се доближат до зоната на медалите, но с упорития си труд ще го постигнат.

Снимка 411785

Източник: LAP.bg

За националите предстои лагер на Белмекен, където Ивайло ще остане по-дълго време и ще пропусне турнира "Гран При" в Анталия /5-7 април/, но веднага след това ще  пристигне там за олимпийския лагер. После подготовката ще продължи в Сливен, след което идва ред на турнир от Големия шлем, най-високия ранг, в азербайджанската столица Баку. Златен медал там носи 1000 т. при 350 т. в Маракеш, поясни Ивайло. Има една особеност в джудото - до м. май всеки резултат на състезание се точкува 50 на сто, след май точките са вече на 100 процента. Друга важна специфика е сливането на Европейското първенство и  Европейските олимпийски игри - това значи, че спечеленият медал се удвоява.

Готови сме с кандидатурата за европейско първенство за мъже и жени у нас през 2021 г., похвали се Румен Стоилов. Ръководството на БФ Джудо е благодарно за подкрепата на държавата.

"Благодаря на министър Кралев, че застана зад нас. Благодаря и на премиера Борисов, който винаги е ценял бойните спортове", каза още шефът на джудото.

Вицепрезидентът Даме Стойков, който е бивш джудист, съобщи, че всички лагери за всички възрастови групи са осигурени финансово за тази и следващата година. Еднакво внимание обръщаме на малките и на големите, това е пътя към високите резултати, подчерта Стойков. Кадетките ни скоро спечелиха 2 златни медала на турнир в Хърватия. От една седмица националният ни отбор за девойки има нов треньор. Той е от Украйна, но е с български корен, бесарабски българин, поясни Д. Стойков.