От 19 до 26.10, в Сараево, се проведе Световно първенство по кикбокс за мъже и жени в стиловете лоу кик, К1 и лайт контакт. В него взеха участие 58 държави и общо 754 състезателя.

Организатор бе Световната асоциация по кикбокс WAKO, а домакин бе федерацията по кикбокс на Босна и Херцеговина. Срещите се провеждаха в спортна зала "Зетра олимпик"

Българска конфедерация по кикбокс и муай тай изпрати делегация от 1 водач, 14 състезателя, трима съдии, национален селекционер с помощник и 3 лични треньора.

В отделните дисциплини, възрастови групи и категории се състезаваха по над 20 човека, информират от организацията ни.

До медалите от българска страна достигнаха:

1. Василена Йорданова в стил лайт контакт до 50кг. - бронзов медалист

2. Теодор Христов в стил К1 до 75кг. - бромзов медалист

3. Доброслав Радев в стил лоу кик до 71кг. - Световен вицешампион

4. Димитър Пенчев в стил лоу кик до 67кг. - Световен вицешампион

Успехът е изключително голям за родната федерация, тъй като излиза с подновен състав на отбора от млади състезатели, които играят за първа година при мъжете и жените.

Още в първия ден на шампионата талантливите бойци показаха, че са готови на всичко за да грабнат медалите спечелвайки своите квалификационни срещи. Това продължи до третия ден, в който те излизаха да се бият за да могат да се класират в челната тройка.

Кристина Николова излезе срещу състезателка от Ирландия и през цялото време водеше мача докато в края на третия рунд абсолютно неоснователно в последните секунди единия от съдиите, който до момента даваше равен резултат отчете два удара в полза на ирландската състезателка въпреки, че Кристина предприе и реализира успешно атака. Въпреки официалния протест ръководителя на татамито отказа да промени резултата и лиши България от един медалист, информират от федерацията ни.

При Димитър Пенчев нещата стояха още по абсурдно. След като прегази състезателите от Йордания, нокаутира поляка и надигра състезателя на Киргизстан той се изправи срещу Александър Коновалов от Сърбия - Действащ Европейски и Световен шампион.

Мачът започна напълно равностойно и в края на първия рунд точките бяха абсолютно равни. В началото на втория рунд при една от размените Пенчев залитна, спъна се в крака на Коновалов и падна на земята. Веднага се изправи, но рефера преценил, че е в нокдаун и започна да отброява нокдаун. Отброи до 8 и прекрати срещата, въпреки, че Пенчев показа готовността си да продължи. В буквалния смисъл на думата подари мача на Коновалов.

Това не остана незабелязано и от щаба на федерацията реагираха светкавично с видеоматериал доказващ, че отброяването е повече от неадекватно. Официален протест с приложение бе сведен до ръководителя на направление ринг Вадим Украинцев и до ръководителя на съдии на ринг Юри Лахтиков. Това за съжаление обаче не променя резултата и Митко остана със среброто.

Въпреки препятствията отборът ни се представи повече от блестящо и направи впечатление на всички треньори, които ги поздравяваха след всяка среща за техничната и качествена игра в ринга и на татами.

Ето какво заявиха националният селекционер Станислав Бахчеванов и неговият помощник Владмир Вълев- Питбула:

"Изключително сме доволни от младите попълнения на националния отбор към Българска конфедерция по кикбокс и муай тай. Всички те надскочиха нашите очаквания. Държим да отбележим, че ние бяхме отборът с най-много млади състезатели на цялото световно първенство и показахме, че в момента има много подрастващи , които напълно достойно ще заменят оттеглящия се национален отбор. Мислим, че дойде времето на новото поколение бойци, които се надяваме да бъдат дори и по-добри. Въпреки, че съвсем скоро поставихме ново начало в ръководството, треньорите и състезателите показахме, че сме добър екип и резултатите не закъсняха".

Станислав Бахчеванов пред ТОПСПОРТ: Изисквам и очаквам най-доброто от всички национални състезатели на Световното първенство по кикбокс

Станислав Бахчеванов: Изисквам и очаквам най-доброто от всички национални състезатели на Световното първенство по кикбокс

"Спортът е най-евтината и дългосрочна инвестиция в нашето физическо и психическо здраве, самочувстие и дълголетие"

Председателят на конфедерацията Галин Димов също изрази своето мнение и благодарност за перфектно свършената работа:

"Поздравявам цялата делегация за положения труд. Тримата наши съдии в лицето на Деница Миленкова, Даниел Въгленов и Камен Славов се представиха блестящо без никакви допуснати грешки в своята работа. Даниел Въгленов бе поканен официално от ръководителя на съдиите на ринг Юри Лахтиков за следващото Световно първенство в Анталия. Треньорите се раздадоха на 100% и успяха да сплотят ринг с татами в една обща цел - да прославим България. Състезателите се представиха много по-добре от първоначалните ни очаквания. Доволен съм, че всички те бяха заедно и се подкрепяха. За първи път имаме толкова приятна атмосфера в отбора. Имах възможността да наблюдавам от първия ред всички срещи и да си направя лична преценка. Очарован съм от това, което видях и твърдо подкрепям всички решения, които вземат треньорите. Предстои ни много работа, но това не ни плаши, а на против, мотивира ни".

Снимка 448040

Източник: БККМТ