Националната асоциация на бойните спортове е вече факт. Създаването й бе обявено днес в Пресклуб "България". Неин президент е Димитър Ангелов, а в ръководството са още Марио Богданов, Александър Славков, Стоян Саладинов.

Новоучредената федерация се превръща в най-голямата спортна организация у нас - в нея членуват 12 федерации, 476 клуба, 40 000 състезатели в 118 населени места.

Целта на Асоциацията е бойните спортове да получат заслужено признание, обяви Димитър Ангелов. Въпреки огромната обществена популярност и върхови постижения - 55 световни и 84 европейски шампиони - бойните спортове са извън олимпийското семейство.

В Закона за спорта няма разделение на такъв принцип, но в практиката това е факт, стана ясно на пресконференцията. Пример: състезател, който губи още първата си среща на Олимпийски игри, е осигурен със 70 000 лв за подготовка, докато световен шампион по боен спорт трябва да се задоволи с 800 лв. Друг пример е премахването на бойните спортове от училищата през новата учебна година, въпреки че изучаването на бойните изкуства е важна част от възпитанието на децата, казаха още от Асоциацията.

Ръководството на новата организация е внесло документи за регистрация в съда. Шефовете на Асоциацията имат намерение да възобновят ежегодния фестивал на бойните спортове през декември.

"Целта на подобни организации е да популяризират спортовете, които практикуват. При нас, заради различните спортове, има много нюанси. Всички тези бойни спортове имат почти общо начало, много от тях се преплитат. Така че в частта спорт - те са органически свързани. Това, което ни отличава от останалите, е това, че духът, психиката, медитацията и уважението са изнесени на изключително висок пиедестал. Нашите дисциплини успяват да преплитат спортното с това да възпитават и важните човешки качества", заяви Димитър Ангелов.

Пълен списък на членовете на новата организация

1. БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО КИКБОКС И МУАЙ ТАЙ

2. БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ШОТОКАН КАРАТЕ ДО

3. БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ТАЕКУОН-ДО АЙ-ТИ ЕФ

4. БЪЛГАРСКА ДЖУ ДЖИЦУ ФЕДЕРАЦИЯ

5. БЪЛГАРСКА КУДО ФЕДЕРАЦИЯ

6. БЪЛГАРСКА АЙКИДО ФЕДЕРАЦИЯ

7. БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО СУМО

8. БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО САМБО

9. БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО КЕНДО

10. БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО КАНАДСКА БОРБА

11. БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО УШУ

12. БЪЛГАРСКА КАРАТЕ КИОКУШИН ФЕДЕРАЦИЯ