Българската звезда Димитър Бербатов се предложи изненадващо за спортно-технически директор на бившия си клуб Манчестър Юнайтед в началото на седмицата. И изведнъж името му не просто започна да се спряга за поста, но дори и срещна подкрепа от едно от най-авторитетните регионални издания там - "Manchester Evening News". Ето и какво написа то за Бербо:

"Работата като спортно-технически директор в Манчестър Юнайтед е тази, за която всички говорят и за която всички имена се спрягат, но феновете все още очакват кого ще изберат големите шефове. Вече чухме кои ли не кандидати - от Майк Филън, през Пол Мичъл, до Рио Фърдинанд и Дарън Флечър.

Имена с минало в Юнайтед доминират тази машина за слухове, като единствен бившият трансферен гуру на Тотнъм и Саутхемптън в лицето на Мичъл изглежда извън битката за поста. И ако проваленият сезон на Юнайтед не накара ръководството да гледа в перспектива за тази длъжност, то няма какво друго.

След тези 12 мача в края на сезона, които бяха пълен провал, изпълнителният директор Ед Уудуърд най-накрая осъзна, че е време да се извършат промени и да приемат начина с назначаване на спортен директор, която стъпка останалите грандове в Англия предприеха.

Всички се съгласяват, че Юнайтед трябва да назначи човек с опит, макар че се говори за почти сигурния избор на Дарън Флечър, който вече е провел първи разговори. Той все още е активен футболист, макар че се очаква да напусне Стоук Сити и през лятото да спре с футбола на 35-годишна възраст.

Шотландецът ще е рисков избор, както и Фърдинанд, както и Филън. Макар че изборът на клуба ще е по-скоро на фигура, която да няма чак такава роля при трансферите. Неговата роля ще е да бъде свързващото звено между борда на директорите и Оле Гунар Солскяер.

През седмицата Бербатов направи необичайната стъпка да се предложи сам за поста и може да се шокирахте първоначално, но такъв ход съвсем не изглежда неправилен, дори напротив. Той ще е идеален за ролята на архитект на културната идентичност на клуба, за която ще може да се бори.

Точно с Бербатов клубът ще има предпоставка за строене на такава идентичност. И както сам казва той, Юнайтед ще назначи човек с подходящата квалификация и диплома, който има широк набор от контакти по света (играл е все пак в Германия, Франция, Гърция, Индия и България) и е добре познато име в Европа. А и да не споменаваме само пословичните увереност и сила на българина.

С последните си медийни изяви 38-годишният бивш футболист показа, че не просто следи какво се случва в Юнайтед, но и даде полезни съвети кой да бъде купен от клуба, както и кой трябва да се махне заради слабите си изяви.

В момента Бербатов има имидж на "филмова звезда". И всъщност дори се снима във филм, но не в това е въпросът, защото в този случай може да е дори нещо добро. Това само показва, че той може да действа спокойно при срещите си с Уудуърд или семейство Глейзър, без да се притеснява да защити вижданията на Солскяер.

Димитър Бербатов се предложи за спортен директор на Манчестър Юнайтед

Димитър Бербатов се предложи за спортен директор на Манчестър Юнайтед

"Знам всичко за тази работа, имам и образованието"

Личи си, че все още той се интересува и милее за Юнайтед и не се страхува да повдига за решаване проблеми, които трябва да бъдат решени. Назначаването му, разбира се, би било огромен риск, но така би било и с всеки на неговата позиция. Но може да се окаже и точно това, от което клубът има спешна нужда.

А и той сам заби гвоздея в цялото си представяне: "Не можеш да очакваш да получиш такава роля, само защото си играл в Юнайтед. Клубът ще сгреши, ако разчита само на това. Аз съм човек, който е запознат с изискванията на работата и съм готов за нея." Така че Бербатов може да се окаже нещо повече от просто един бивш нападател на отбора. Може да се окаже ресурс", написа "Manchester Evening News".