Историята на Манчестър Юнайтед можеше да е много по-различна, ако сър Алекс Фъргюсън не бе настоял клубът да остави в редиците си настоящия временен мениджър Оле Гунар Солскяер. И най-вече - ако бе допуснато от "червените дяволи" Тотнъм да отмъкне "златната резерва".

Снимка 399410

Източник: GettyImages

В неделя Солскяер и тимът му се изправят именно срещу "шпорите". Успех на специалиста ще го изравни във вечната ранглиста в историята на Юнайтед, за записани най-много поредни победи начело на отбора в първите мачове на "Олд Трафорд".

Сър Мат Бъзби никога не е бил повтарян в това си постижение, постигайки цели 5 поредни успеха на кормилото на манчестърци още в първите си 5 мача като мениджър. Оле Гунар Солскяер вече разполага с 4. Регистрирани след един от може би най-неприятните периоди в новата история на клуба.

Снимка 399409

Източник: GettyImages

Оле е легенда в Манчестър. Но кариерата му можеше да се развие по коренно различен начин, ако през 1998 година го бе привлякъл Тотнъм.

През 1996 година Юнайтед постига договорка с Мьолде и Солскяер пристига на "Олд Трафорд". Това е всеизвестен факт.

"Детайлът", който обаче остават скрит за широката общественост, е че две години след това ръководството на "червените дяволи" има готово споразумение с Тотнъм да продаде футболиста на солидна печалба - срещу 5,5 млн. паунда.

Снимка 399411

Източник: GettyImages

Председателят на Борда на директорите в клуба към онзи момент Мартин Едуардс, както и на този в Лондон - Алан Шугар слагат подписите си под получения в клубния офис факс. Единственото, което липсва, е парафът на Оле.

"Фъргюсън ме извика в кабинета му. Каза ми, че не бива да напускам. Че настоява да остана. Послушах го. А агентът ми беше бесен. Добре стана, че се вслушах в думите на треньора си...", споделя самият Солскяер.

Снимка 399412

Източник: GettyImages

Честно е да се каже, че Оле се отблагодарява на мениджъра по възможно най-чудесния начин, вкарвайки един от най-значимите и основополагащи голове в последните 20 години от историята на Манчестър Юнайтед.

"Сър Алекс Фъргюсън заслужава всички позитиви за взетото решение. То бе изцяло негова заслуга. Нещо повече - това дефинира развитието ми във футбола въобще. Дължа всичко на него.

Снимка 399414

Източник: GettyImages

И до днес продължавам да използвам всичко, на което ме е учил. Сега вече на различно ниво. Далеч от терена. Но и всъщност не чак толкова...", казва Солскяер.

Снимка 399407

Източник: GettyImages

Сър Алекс посети тренировъчната база на тима за първи път от доста време насам, след назначаването на временния мениджър. И не изпуска мачовете на Юнайтед. Винаги е на трибуните.

Това е показателно, че отношението му към неговия възпитаник на футболното игрище не се е променило. А може би и никога няма да се промени.

Сър Алекс Фъргюсън в базата на Юнайтед, Солскяер развълнуван и впечатлен

Сър Алекс Фъргюсън в базата на Юнайтед, Солскяер развълнуван и впечатлен

"Окуражи ни и ни пожела успех. Това е страхотно за всички нас"