Най-малко три клуба от английския елит подкрепят Манчестър Сити в съдебната битка, която "гражданите" стартират срещу Висшата лига. В понеделник започва делото, чрез което клубът от "Етихад" ще опита да стигне до отмяна правилото за трансакции с асоциирани страни.

Целта на въвеждането му, което стана факт след закупуването на Нюкасъл от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, е всички сделки между клуба и други лица, свързани със собствениците на дадения клуб, да се осъществяват на справедлива пазарна стойност, а не на високи цени, с които отборите да оправят счетоводството си. Ако правилото бъде отменено, тогава такъв вид сделки ще могат да се извършват без необходимата независима оценка от лигата. Това пък ще означава, че доста от 115-те повдигнати срещу Сити обвинения може да отпаднат, защото са свързани именно със спонсорски договори.

"Дейли Мейл" смята, че минимум три клуба са подкрепили Сити в започналата война, както нарекоха медиите на Острова делото. Те са Нюкасъл, Челси и Астън Вила. Същият източник сочи, че между 10 и 12 клуба обаче са заели позицията на другата страна и даже някои от тях са дали показания срещу Манчестър Сити. Сред тях са Манчестър Юнайтед, Арсенал, Фулъм, Уулвърхамптън, Брайтън и Тотнъм.