В петък (14 февруари 2020 г.) Клубният финансов контролен орган (Club Financial Control Body - CFCB) на УЕФА излезе с решение, с което глобява отбора на Манчестър Сити с 30 милиона евро и лишава тима на Пеп Гуардиола от участие в европейските клубни турнири за следващите два сезона (2020/2021 и 2021/2022 г.). Според УЕФА, англичаните не са спазили "break even" правилото, заложено в нормативните изисквания на Финансовия феърплей на централата, завишавайки приходите си от спонсорство в отчетните данни, които се предоставят за лицензиране, касаещи периода 2012 - 2016 година. Според различни източници, в основата на разследването на Европейската футболна централа са материали, които са ѝ предоставени от немското издание Der Spiegel в края на 2018 година.

Финансовият феърплей на УЕФА

През 2009 година излиза доклад на УЕФА, според който 655 клуба от Стария континент са отчели загуба в края на счетоводния си период, а за голяма част от тях това е системен проблем. Репорт на международната одиторска компания Deloitte отчита дълг от над 3 млрд. паунда на отборите от Премиършип (20) за сезон 2008/2009 г. Тогава се заражда и концепцията за въвеждането на регулаторно правило. Европейската футболна централа въвежда финансовия феърплей през 2011/2012 година. В анонс относно влизането в сила на регулацията, бившият президент на УЕФА - Мишел Платини, се обоснова така: "Петдесет процента от клубовете губят пари и това се превръща в тенденция - трябва да спрем тази влошаващ се спирала. Самите собственици искат правила, които да спазват, така че да харчат ефективно своите средства".

Спешна среща между шефовете и футболистите на Манчестър Сити

Спешна среща между шефовете и футболистите на Манчестър Сити

От Сити разполагат с неопровержими доказателства за своята невинност

Основните аргументи в подкрепа въвеждането на правилото са:

  • подобряване на финансовите показатели и тяхната прозрачност;
  • защита на интересите на служители и футболисти на дадения клуб, относно трудовото възнаграждение и погасяването на задължения към тях;
  • насърчаване на клубовете да балансират своите разходи, спрямо своите приходи;
  • устойчивост на дългосрочното развитие на футболния клуб;

Най-общо можем да кажем, че спазването на финансовия феърплей се отнася до това разходите да не превишават приходите значително. Терминът, който регулаторно се описва в нормативния документ е правилото "break even" - това е максимално допустимия текущ дефицит (текуща загуба) в счетоводния баланс на клубът за разглеждания сезон.

Снимка 467138

Източник: topsport.bg

* За първия мониторингов период (сезон 2011/2012) не се включват заплатите на играчи, сключили договор с клуба преди 1 юни 2010 година.

Разбира се, това е само основното правило, което клубовете са задължени да спазват. Наред с това трябва правилно да отчитат покупката (трансфера) на даден футболист, спрямо заложените в договора траншове, тъй като футболистът се приема за актив и се начислява амортизация. Амортизацията е разход, признат за отчетния период, получен в резултат на разсрочването на стойността даден актив. Много от европейските клубовете покриват "break even" правилото, но допускат пропуски в счетоводната документация относно трансферите, за което и биват наказвани.

Манчестър Сити може да загуби титлата от 2014 година за сметка на Ливърпул

Манчестър Сити може да загуби титлата от 2014 година за сметка на Ливърпул

Ако от Премиер Лийг направят разследване, могат да бъдат отнети точки на "гражданите"

Какво разбира УЕФА под балансирани приходи и разходи и как ги разглежда/категоризира?

Релевантни приходи (съотносими) - приходи от абонаментни карти, продажба на билети, спонсорски договори и маркетинг, телевизионни права, приходи от продажба на активи, приходи от участия в европейските клубни турнири и др.

По-малко съотносими приходи - апортни вноски в капитала на дружеството, приходи от други услуги несвързани с футбола и др.

Релевантни разходи (съотносими) - заплати към футболисти и служители, допълнително материално стимулиране, дивиденти и др.

По-малко съотносими разходи - разходи за ДЮШ, разходи за женски футбол, разходи за наеми, други нефинансови разходи и др.

Политика на клуба е балансирането между отделните видове приходи и разходи. УЕФА само рамкира и скицира най-общо тяхното значение при спазването на правилата.

Снимка 462697

Източник: GettyImages

В последният Benchmarking report на УЕФА за 2018 година, централата констатира ръст на приходите с 80% на топ петте първенства на Стария континент (в т.ч. Англия, Франция, Испания, Германия, Италия). Тези първенства представляват 75% от общите приходи на всички клубове в Европа. В тази класация отборът на Манчестър Сити е на 5-то място по приходи за 2018 година, след Реал (Мадрид), Барселона, Манчестър Юнайтед и Байерн (Мюнхен). "Гражданите" заемат и второ място по реализирани приходи от телевизионни права, които за 2018 година възлизат на 177 млн. евро, а шампион тук е Манчестър Юнайтед с 187 млн. евро.

Отчетни данни на Манчестър Сити 2012-2016 г.

През изминалата календарна 2019 година, отборът на Манчестър Сити е на печалба (след облагане с данъци) от малко над 10 млн. паунда, шампион на страната за предходния сезон и участник в ШЛ до четвъртфинала, където отпада от Тотнъм. Според последния годишен доклад на "гражданите", 59% от разходите са за издръжка на персонала (ФРЗ), което е 7% увеличение спрямо предходния сезон 2017/2018 г., а средното посещение на домакинските мачове е 54 132 зрители.

Но нека се върнем малко по-назад във финансовите години от периода, за който е санкциониран клубът.

Финансов отчет към 31.05*

Печалба (+) / Загуба (-)*

2012 г.

- 97 857 000 £

2013 г.

- 51 621 000 £

2014 г.

- 22 929 000 £

2015 г.

10 540 000 £

2016 г.

20 483 000 £

* Източник: Manchester City Annual Reports (Consolidated Profit Loss Account)

** Стойността е след облагане с данъци

Видно от таблицата, за периодът 2012-2014 в рамките на три последователни години, клубът е реализирал кумулативна загуба от над 172 млн. и 400 хиляди паунда. Спрямо отчетите на клуба е видно неспазването на "break even" правилото за дефицит в рамките на първите три години, след въвеждането на правилото. Разбира се, това е само общ преглед на критериите за финансов феърплей. УЕФА подробно разглежда начина на формирането на приходите и разходите в детайли, такива, които не са част от общите отчети, които публикуват футболните клубове. Наред с това Eвропейската футболна централа ежегодно поставя определени отбори под мониторинг и изготвя годишен бюлетин, свързан с изпълнението/неизпълнението на критериите за финансов феърплей.

Заключение:

Санкцията, която беше наложена от УЕФА на Манчестър Сити е сериозен удар по амбициите на клуба. От една страна чисто паричната глоба не е от съществен проблем, а по-скоро пропуснатите ползи (финансови) от участието им в Шампионска лига. Разбира се, клубът ще обжалва решенето в Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС), който ще трябва да потвърди или отхвърли наказанието на "гражданите". Със сигурност обаче, това е предупредителен сигнал за останалите клубове, да съблюдават и управляват умело своите парични потоци.

Светът на Манчестър Сити се срина за един ден

Светът на Манчестър Сити се срина за един ден

Ритуалното обезглавяване на "гражданите"