Жителите на Южна Корея, които имат жилища в провинцията Гангуон, ще спечелят 2 милиона долара, благодарение на Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг, пише CNBC. Те ще дойдат от краткосрочно отдаване под наем чрез платформата Airbnb.

Според данни на компанията, около 9 000 чужденци са наели жилище заради Олимпиадата. Средно, те са запазвали за три нощи и са платили по около 170 долара на нощ.

Най-скъпият наем за една нощ в провинцията е 400 долара. Airbnb изчислява, че средният доход на южнокорейците, които ще отдават жилището си под наем, ще бъде по 260 долара - или общо домакините ще спечелят 2,1 милиона.

Сметката за Олимпийските игри: Сеул похарчи $13 милиарда, но ще си върне само $2.5 милиарда

Сметката за Олимпийските игри: Сеул похарчи $13 милиарда, но ще си върне само $2.5 милиарда

ПьонгЧанг следва пътя на всички други Олимпиади досега

По време на големи спортни събития местата за настаняване обикновено не достигат, а хотелите се възползват и повишават цените. Услуги като Airbnb обаче дават нови възможности и увеличават конкуренцията.

Наскоро, по време на седмицата на Super Bowl, домакините в Минеаполис и Сейнт Пол спечелиха 3,7 милиона долара от 7 000 посетители. По време на инагурацията на президента Тръмп приходите бяха 6 милиона долара.

А на Летните олимпийските игри в Рио де Жанейро домакините спечелиха над 30 милиона долара от 85 000 посетители.

Корпоративният гигант, който дебне зад Олимпийските игри

Корпоративният гигант, който дебне зад Олимпийските игри

Никога преди страна-домакин и голяма компания не са били толкова вплетени